Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Η διατίμηση στα τεστ κορονοϊού θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
rapid
Αντιδρούν οι ιδιώτες γιατροί στο πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών τεστ κορονοϊού, που έθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης την Παρασκευή. Θα προκαλέσει μείωση του αριθμού των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως λένε και το βάρος της διάγνωσης θα περάσει στα δημόσια νοσοκομεία.

Η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Όπως αναφέρουν οι ιδιώτες γιατροί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κλινικοεργαστηριακοί, οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν, στο άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ’ αριθμόν 848 Β’ 13/03/2020, η αποζημίωση της διενέργειας ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είχε οριστεί σε πολύ υψηλότερη τιμή.

«Φοβούμαστε λοιπόν ότι η διατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων. Επίσης, είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης από κοινού με τους κλινικούς γιατρούς και το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, για τον έλεγχο της διασποράς του νέου κορωνοϊού».

ΠΙΣ: «Πλήρη κάλυψη των εξετάσεων μέσω της Πολιτείας»

Οι γιατροί ζητούν να υπάρξει πλήρης κάλυψη των εξετάσεων μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού ώστε να εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών, είτε με την χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης.

«Αναρωτιόμαστε για ποιό λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης δεν προχώρησε σε διατίμηση για τις μάσκες και τα μέσα ατομικής προστασίας όπως ζητούσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την άνοιξη και προέβη σε αυτή την αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ ζητεί την αναστολή της απόφασης και άμεση διαβούλευση για την αποφυγή των παρενεργειών και ανεπιθύμητων επιδράσεων αυτής της διατίμησης.