Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ: Η κατάσταση είναι πλέον σοβαρή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πληρωμή των γιατρών μέσω ΕΣΠΑ δεν διασφαλίζει την συνέχεια της θητείας τους, ενώ η εγκύκλιος του κ. Βαρδαρού σχετικά με την μετατροπή γιατρών των ΚΥ σε οικογενειακούς γιατρούς, έχει φέρει στα όριά τους τους γιατρούς της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.

Διαβάστε την ενημέρωση που απέστειλαν στα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας:

ΠΡΟΣ τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΥ ΚΑΙ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΠΦΥ

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 30 Μαρτίου. Στη συνάντηση από πλευράς Υπουργείου ήταν ο Υπουργός Α. Ξανθός και ο Αν. Γ.Γ. Σ. Βαρδαρός.

Έγινε συζήτηση, κατατέθηκαν οι προτάσεις μας και λάβαμε τις εξής απαντήσεις:

– Για την παράταση της θητείας των επικουρικών ιατρών, δυστυχώς μόνο οι με ΕΣΠΑ θα συνεχίσουν μέχρι 31-1-2019 (30% όλων των επικουρικών). Οι υπόλοιποι θα απολύονται και θα ξαναμπαίνουν στη λίστα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο, προκήρυξης των θέσεων επικουρικών σε μόνιμες, με μοριοδότηση, όπως προτείνει η Ομοσπονδία.

– Η προκήρυξη των 450-500 θέσεων μόνιμων στην ΠΦΥ-με κύριο προσόν την προϋπηρεσία, πιθανό να γίνει μέχρι τέλος του Ιουνίου.

– Για την ενιαία αντιμετώπιση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων στις ΥΠΕ , προτείναμε και έγινε δεκτή η παρουσία δύο εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στην προσεχή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την διαφορετική τακτική αντιμετώπισης των απλήρωτων συναδέλφων από τις ΥΠΕ και την παραδοχή, ότι θα μείνουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, αν δεν γίνει δικαστική προσφυγή.

– Για την εγκύκλιο Γ1α/Γ.Π.οικ.22823/16-3-2018 του κ. Βαρδαρού, σχετικά με την μετατροπή γιατρών των ΚΥ σε οικογενειακούς γιατρούς, δηλώσαμε την πλήρη αντίθεσή μας. Ήδη η Ομοσπονδία έχει στείλει στα μέλη της σχετική ανακοίνωση. Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε αυθαίρετες ενέργειες κατά των μελών μας.

– Για το θέμα των αυξημένων και παράνομων κρατήσεων Πρόνοιας και εισφορών εκφράσαμε την αντίθεσή μας. Η Ομοσπονδία θα λάβει γνωμοδότηση από ειδικό και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά το μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ, δεν λάβαμε δέσμευση. Ο μόνος δρόμος είναι οι δικαστικές προσφυγές. Τις επόμενες μέρες, θα στείλουμε συγκεκριμένες οδηγίες, με στόχο την ασφαλή προσφυγή και πάντα προς το συμφέρον των συναδέλφων.

– Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην συστέγαση ΤΟΜΥ και ΚΥ , γιατί σε πολλές περιπτώσεις, οι Μονάδες και τα ΚΥ πιέζονται χωροταξικά και λειτουργικά. Η εισβολή των ΤΟΜΥ στις ήδη υποβαθμισμένες μονάδες και ΚΥ, εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη λειτουργία τους και δημιουργεί προβλήματα στους γιατρούς των μονάδων.

– Η διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 9μμ, μόνο προβλήματα δημιουργεί, χωρίς κανένα απολύτως πρακτικό όφελος. Είναι ακόμα ανοιχτό θέμα, η πλήρης εφαρμογή του, κατά το Υπουργείο.

– Για τους γιατρούς που πρόκειται να επιστρέψουν μετά από δικαστική προσφυγή, έχει εκδοθεί εγκύκλιος του Υπουργού 9-3-2018, για την επάνοδο. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ενταχτούν στο μεταβατικό στάδιο του Ν.4461/2017, πρακτικά θα αντιμετωπίσουν την απειλή της απόλυσης, πριν καλά καλά επιστρέψουν.

– Η αύξηση του χρόνου εξέτασης σε 15΄ , έχει ήδη υπογραφεί και αναμένουμε την εφαρμογή του σε δύο μήνες, χωρίς ψιλά γράμματα και χωρίς ακύρωση των διαλειμμάτων.

Συνάδελφοι, όπως φαίνεται το Υπουργείο σχεδιάζει και για εμάς, χωρίς εμάς. Σχεδιάζει ένα Σύστημα Υγείας, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να λειτουργήσει, καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Ένα σύστημα που μακροπρόθεσμα θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη λειτουργία των ΚΥ.

Συνάδελφοι, το κίνημά μας, είναι πολύ εύκολο να αναζωπυρωθεί.

Υπάρχει εμπειρία και γνώση.
Προτείνουμε όλοι οι Σύλλογοι να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες μπορεί και να παρίσταται και μέλος της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας.
Η κατάσταση πλέον κρίνεται σοβαρή.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Π. ΨΥΧΑΡΗΣ Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ