Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Ο πρώτος πολίτης της χώρας υπέγραψε την πρώτη κάρτα δότη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε την πρώτη Κάρτα Δωρητή Οργάνων και Ιστών, με αφορμή τη Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Ο Πρόεδρος εγκαινίασε με τον τρόπο αυτό το νέο σύστημα δήλωσης δωρεάς οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι «εκπληρώνει ένα στοιχειώδες ανθρωπιστικό χρέος, καθώς η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη μορφή αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο». Στην τελετή ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, μεταμοσχευμένοι και συγγενείς δωρητών.

Ο κ. Καραμπίνης υπογράμμισε ότι η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Και πρόσθεσε ότι από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς με τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή ακόμη και 100 ασθενείς με τη δωρεά ιστών.

Η διαδικασία

Από σήμερα, κάθε ενήλικος πολίτης μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του για τη δωρεά ενός ή περισσοτέρων οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση, συμπληρώνοντας τη σχετική δήλωση με την οποία εγγράφεται στο ενιαίο εθνικό μητρώο δωρητών, που τηρείται στον ΕΟΜ.