Πανελλαδική πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη

  • Iatropedia
Σε νέα σύσκεψη των γιατρών του "Ευαγγελισμού" μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις και τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρεάς Ξανθός και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ακόμα δυσκολίες για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Οι γιατροί δηλώνουν ως εκ τούτου ότι: "Συνεχίζουμε τον αγώνα για δημόσια δωρεάν υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα δικαιώματα των υγειονομικών αλλά και αυτά των αρρώστων. Συμμετέχουμε μαζικά στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία Τετάρτη 20 Μάη και στη συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Συγκεκριμένα οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» τονίζουν:

1. Για δεδουλευμένα παλαιότερων ετών (2012-2013-2014) υπάρχει ακόμα υπόλοιπο για το οποίο πρέπει να γίνει τροπολογία στη Βουλή. Για τα δεδουλευμένα Γενάρη-Φλεβάρη και Μάρτη του 2015 τα κονδύλια δεν επαρκούν πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνου οριζόντιες περικοπές της τάξης του 15 με 20%. Σημείωση: Για να εγκριθούν τα ποσά των περικοπών θα χρειαστεί στο μέλλον νέα τροπολογία. Παραμένει η εκκρεμότητα για πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών για πέντε μήνες του 2014 (Απρίλιος-Αύγουστος) για τις οποίες επίσης χρειάζεται τροπολογία. Τέλος, καμία συζήτηση δεν έγινε σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών από τον Απρίλιο 2015 και μετά.

2. Οι 4.500 μόνιμοι υπάλληλοι που εξαγγέλθηκαν ξανά και ξανά, δεν θα προσληφθούν μέσα στο 2015, «θέλω αλλά δεν μπορώ» δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός. Από τους 2.000 επικουρικούς (γιατρούς, νοσηλευτές κ.λπ.) που προβλέπονται για όλη την Ελλάδα για το 2015 αμφιβάλλουμε αν υπάρχουν κονδύλια αφού είναι γνωστό ότι πληρώνονται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων. Για τον Ευαγγελισμό ειδικά, όπου οι ελλείψεις αγγίζουν τους χίλιους προβλέπονται σύμφωνα με έγγραφο της ΥΠΕ μόνο 12 επικουρικοί για όλους τους κλάδους (πέρυσι εγκρίθηκαν 21).

3. Επιπλέον, καμία προοπτική δεν υπάρχει για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου για λειτουργικές δαπάνες (72εκ.) που με το ζόρι φθάνει έως το καλοκαίρι, αλλά ούτε επιπλέον κονδύλι για τους χιλιάδες ανασφάλιστους που νοσηλεύονται. Ειδικά το κονδύλι για τους ανασφάλιστους θα κληθεί το Νοσοκομείο να το καλύψει από ίδια έσοδα ποντάροντας στην επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. από τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία κ.λπ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες π.χ. για φάρμακα για το 2015 είναι μόλις 24 εκ., ενώ για το 2014 32 εκ., για το 2013 36 εκ. και για το 2012 42 εκ.

4. Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, τα νέα χειρουργεία υπολειτουργούν και παρά τις υποσχέσεις ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ενώ υπάρχει επίσης ανάγκη και για γιατρούς ειδικευμένους και ειδικευόμενους στις χειρουργικές ειδικότητες όπως και σε αναισθησιολόγους.

5. Η Γενική Εφημερία είναι πεδίο μάχης, με χιλιάδες ασθενείς να προσέρχονται λόγω της παντελούς απουσίας της ΠΦΥ και το κλείσιμο εκατοντάδων δομών υγείας πανελλαδικά.

6. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις όσων γιατρών είναι σε επίσχεση και καταγγέλλουμε την τρομοκρατία που ασκείται από μηχανισμούς της Διοίκησης στους γιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν