Παναρκαδικό: » Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση του Νοσοκομείου μας»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου, "αν και από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν γίνει επανειλημμένες συζητήσεις με την διοίκηση του Νοσοκομείου μας για τα προβλήματα που διαφαίνονταν τότε όσον αφορά την λειτουργία των κλινικών και κατ’επέκταση, της παθολογικής κλινικής, δεν έχει δοθεί καμία λύση που να δρομολογεί μόνιμο αποτέλεσμα".

Όπως προκύπτει από την αρχή του 2016, ο αριθμός των ειδικευόμενων γιατρών που αιτούνται θέση ειδίκευσης φθίνει συνεχώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καμιά αναμονή στη λίστα αιτήσεων αν και υπάρχουν κενές θέσεις ειδικότητας στην Παθολογική Κλινική, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες κλινικές.

Και οι γιατροί καταγγέλλουν:

Παράλληλα με ανησυχητικούς ρυθμούς συνταξιοδοτούνται ειδικευμένοι γιατροί χωρίς επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουν κενωθεί.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο εφημερεύει με γενική εφημερία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αυτό μεταφράζεται, όσον αφορά την Παθολογική Κλινική σε 4 Ιατρούς ημερησίως (2 ειδικευόμενοι και 2 ειδικευμένοι όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) για τη διαχείριση: α) Των επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. β) Των νοσηλευομένων ασθενών των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στους 50 σχεδόν καθημερινά, γ) Των ασθενών με μη επεμβατικό ή επεμβατικό μηχανικό αερισμό όταν η ΜΕΘ είναι πλήρης, δ) των επειγόντων παθολογικών προβλημάτων που προκύπτουν σε νοσηλευόμενους ασθενείς άλλων τμημάτων. Παράλληλα επωμιζόμεθα σε μεγάλο βαθμό τις διακομιδές που προκύπτουν στον Παθολογικό Τομέα και καλούμεθα κατά διαστήματα να διαχειριστούμε Παιδιατρικά και Νεφρολογικά περιστατικά.

Με τα ανωτέρω δεδομένα το Ιατρικό προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής μειώνεται στο μισό με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις μιας 24ωρης εφημερίας να μένει στα χέρια, όχι πλέον τεσσάρων αλλά δύο Ιατρών όσο υπάρχει ακόμα και αυτή η δυνατότητα.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τον ρυθμό προσέλευσης των ασθενών στα ΤΕΠ, τις χρονοβόρες διαδικασίες ηλεκτρονικού προγραμματισμού και συνταγογράφησης, τον όγκο των νοσηλευομένων ασθενών που χρήζουν επίβλεψης, τις αιμοληψίες, τους ιατρικούς φακέλλους, την έλλειψη γραμματιακής υποστήριξης και την ηλικία των ειδικευμένων ιατρών, αντιλαμβάνεται κανείς την επερχόμενη αδυναμία των εργαζομένων να υποστηρίξουν όλους αυτούς τους Τομείς και να αναχαιτίσουν την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Εδώ αναρωτιέται κανείς πως γίνεται να ανακοινώνονται προσλήψεις Επικουρικών Γενικών και Ειδικευμένων Ιατρών, μετακινήσεις Γενικών Ιατρών από Αγροτικά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας και προκηρύξεις θέσεων Ειδικευμένων Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ (Καλαμάτα, Σπάρτη, Μολάοι, Πύργος, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Άρτα) και να αγνοείται η σημασία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και λόγω της γεωγραφικής του θέσης και λόγώ του μεγάλου αριθμού προσερχομένων ασθενών.

Επίσης, αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να υποστηρίζονται τα Αγροτικά Ιατρεία της Περιφέρειας όταν αυτά έχουν σαν σημείο αναφοράς ένα Νοσοκομείο του οποίου οι δυνατότητες περιορίζονται καθημερινά και με γρήγορους ρυθμούς.

Είναι απογοητευτική η έλλειψη μέριμνας από τα μέλη των φορέων εκείνων που θα μπορούσαν να παρέμβουν στην επίλυση του προβλήματος, τη στιγμή που η υποβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου θα έχει αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία όλων μας.

Είμαστε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση του Νοσοκομείου μας ,δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού. Παρακαλούμε να δοθεί άμεσα λύση.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε επισημάνει με βαριά καρδιά και προβληματισμό για τα προβλήματα μας στο Παναρκαδικό. Σήμερα με έγγραφο της, η Δ/ντια της παθολογικής κλινικής επιβεβαιώνει την ένδεια που έχουμε όσο αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κρούει και αυτή τον κώδωνα του κινδύνου.
Διαβάστε παρακάτω τα σχετικά άρθρα.

Πηγές:

docmed

www.kalimera-arkadia.gr

www.arcadiaportal.gr