ΠΑΜΕ: «Σύγχρονη σκλαβιά» σε ΚΕΕΛΠΝΟ και νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρουν από το ΠΑΜΕ, "τα τεράστια κενά στην Υγεία και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες δε λύνονται με εξάμηνες συμβάσεις και τζάμπα εργασία. Αναφερόμαστε στην πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού με εξάμηνη σύμβαση έργου για ορισμένα νοσοκομεία που προχώρησε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)".

Και εξηγούν:

Το πρόγραμμα ονομάζεται «ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση»!!! και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δηλαδή, για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων – που είναι πολλές, ποικίλες και διαρκείς – η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί και η κυβέρνηση αξιοποιεί το κονδύλι μόνο για ένα εξάμηνο ώστε με προσωπικό κακοπληρωμένο, χωρίς δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης να δημιουργήσει εικόνα …προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία. Παρηγοριά στον άρρωστο…, όπως λένε!!

Γι’ άλλη μια φορά, και αυτή η κυβέρνηση αντί να καλύψει όλες τις δομές με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, που να αντιστοιχεί στις ανάγκες του λαού μας, επιλέγει να μπαλώνει όπως-όπως «τρύπες», αυξάνοντας τον αριθμό εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, στοχεύοντας στην ανακύκλωση της ανεργίας, εντείνοντας την εκμετάλλευση και υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Χαρακτηριστικά, η σύμβαση έργου προβλέπει σταθερό ποσό αποδοχών και αναφέρει ρητά ότι οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, άδεια και επίδομα αδείας. Ούτε  προβλέπεται πουθενά να εργάζεται το προσωπικό αυτό με κυλιόμενο ωράριο, Κυριακές και αργίες και γι’ αυτό δεν προβλέπεται βέβαια η αναγκαία  και πρόσθετη αμοιβή για τέτοια ωράρια.

Παρ’ όλα αυτά όμως, μαθαίνουμε από τους ίδιους τους εργαζόμενους ότι το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων πιέζουν το προσωπικό αυτό να δουλέψει σε βάρδιες και αργίες, χωρίς να τις πληρωθεί ως τέτοιες! Μάλιστα, έχει ήδη καταγγελθεί ότι όσοι δεν το δέχονται, απειλούνται με απόλυση, χωρίς μάλιστα πληρωμή των  δεδουλευμένων τους!!!

Καταδικάζουμε την άθλια πρακτική κυβέρνησης και ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που εκπορεύεται από την ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη διεύρυνση των ελαστικών μορφών δουλειάς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στην κάθετη μείωση του μισθολογικού κόστους και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην καταπάτηση ακόμη και στοιχειωδών δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα των προσφύγων στη χώρα μας σε ολοκληρωμένες σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας με έμφαση στην πρόληψη, όπως και του ντόπιου πληθυσμού, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης.

Καλούμε τους ίδιους τους συμβασιούχους να μην αποδεχτούν τη σύγχρονη σκλαβιά, να οργανωθούν και μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία και με το συλλογικό αγώνα να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους.