Πάμε για κατάργηση της ασφαλιστικής τιμής στα φάρμακα;

  • Iatropedia
Με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων πρέπει το συντομότερο να μειωθεί σημαντικά, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο κατάργησης της ασφαλιστικής τιμής.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Από την έναρξη ισχύος της ασφαλιστικής τμής, αυτής δηλαδή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες πληρώνουν κάθε φορά που επιλέγουν ένα πιο ακριβό γενόσημο ή ακόμα χειρότερα (;) το πρωτότυπο της θεραπευτικής τους κατηγορίας, την διαφορά από την ασφαλιστική τιμή. Έτσι, εκτός από την δέουσα συμμετοχή, στο ποσό που βγάζει από την τσέπη του ο ασθενής προστίθεται και αυτή η διαφορά. Και με τον τρόπο αυτό, κάποιοι ασφαλισμένοι πληρώνουν ύψος συμμετοχής που φτάνει μέχρι και το 28% της συνολικής τιμής του φαρμάκου τους!

Με την κατάργηση της ασφαλιστικής τιμής, το ποσοστό αυτό ναι μεν θα μειωθεί, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να μην έχουμε πισογυρίσματα στην προσπάθεια για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά. Γιατί ενώ τώρα τα προτιμούν οι ασφαλισμένοι ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν την διαφορά από την ασφαλιστική τιμή, όταν αυτή θα καταργηθεί, οι περισσότεροι δεν θα προτιμούν τα γενόσημα. Και αυτό θα εκτοξεύσει μεταξύ άλλων την φαρμακευτική δαπάνη!

Πάντως, οι κύριοι Κουρουμπλής και Ξανθός συζητούν μέχρι και την ύπαρξη ομάδας ανασφάλιστων, χρόνια πασχόντων και άλλων πολιτών που θα χαίρουν μηδενικής συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων τους. Κι όλα αυτά είναι μεν προς την θετική κατεύθυνση της ανακούφισης 2 ακτομμυρίων ανασφαλίστων πολιτών αλλά υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα: Που θα τα βρουν τα χρήματα που θα χαθούν;