Πάμε για 6 ασκήσεις… ευτυχίας!

  • Iatropedia
Η ευτυχία είναι επιλογή, όχι επιδίωξη, συμβουλεύει ο Αμερικανός ψυχολόγος Shawn Achor και προτείνει έξι απλές «ασκήσεις ευτυχίας» που θα μας κάνουν μακροχρόνια πιο αισιόδοξους. Έτοιμοι;

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ευτυχία δεν είναι επιδίωξη αλλά επιλογή καθώς μπορούμε να «επαναπρογραμματίσουμε» τον εγκέφαλό μας εξασκούμενοι καθημερινά με απλές ασκήσεις ευτυχίας για τρείς εβδομάδες. Όπως υποστηρίζει ο ψυχολόγος και συγγραφέας σχετικών βιβλίων Σων Έϊκορ σε 21 ημέρες οι ασκήσεις αυτές θα έχουν κάνει έναν απαισιόδοξο… αισιόδοξο. Μέσα σε 30 ημέρες, οι νέες συνήθειες αλλάζουν τον εγκέφαλό μας και τα θετικά αποτελέσματα μένουν, κάνοντάς μας ευτυχείς ή απλώς ευτυχέστερους.

Ασκήσεις ευγνωμοσύνης: Γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες που συνέβησαν το τελευταίο 24ωρο. Δεν είναι ανάγκη να είναι… βαθυστόχαστα, μια ηλιόλουστη μέρα ή κάτι ευχάριστο είναι αρκετό!

Ο Διπλασιασμός: Επιλέξτε μια θετική εμπειρία του τελευταίου 24ώρου αφιερώνοντας δυό λεπτά για να γράψετε την εμπειρία αυτή με κάθε λεπτομέρεια. Καθώς την θυμάστε, ο εγκέφαλος την καταχωρεί ως ουσιαστική και εντυπώνεται βαθύτερα.

Τα 15΄ Διασκέδασης: Ασχοληθείτε για 15 λεπτά με κάτι ευχάριστο που να αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς –το πότισμα του κήπου, παιχνίδι ή βόλτα με τον σκύλο, ο,τιδήποτε. Οι ευχάριστες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση δρουν ως αντικαταθλιπτικό.

Διαλογισμός: Σταματείστε ό,τι κι αν κάνετε και αφιερώστε δύο λεπτά την ημέρα αναπνέοντας βαθειά και συγκεντρωμένοι. Ακόμη κι ένα μικρό διάλειμμα γαλήνης ωφελεί.

Συνειδητές Πράξεις Καλοσύνης: Ξεκινώντας την μέρα σας, στείλτε ένα μήνυμα ή e-mail λέγοντας κάτι καλό σε κάποιον που γνωρίζετε. Ο εγκέφαλος «εθίζεται» στο να αισθάνεται καλά κάνοντας άλλους να αισθάνονται καλά.

Εμβάθυνση Κοινωνικών Δεσμών: Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν τους καλύτερους δείκτες για την επιτυχία και την υγεία, ακόμη και το προσδόκιμο ζωής.