ΠΑΜΕ: Απολύθηκαν εκατοντάδες υγειονομικοί που απασχολούντο με «μπλοκάκι»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης, από το ΠΑΜΕ καταγγέλλουν ότι απολύθηκαν εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων από δομές υγείας οι οποίοι φυσικά είχαν σύμβαση χρόνου η οποία έληξε.

Διαβάστε τι καταγγέλλουν από το ΠΑΜΕ:

Δύο μόλις μέρες πριν την κυβερνητική φιέστα για την «έξοδο από τα Μνημόνια», απολύθηκαν εκατοντάδες υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων, που εργάζονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, σε δημόσιες μονάδες υγείας και δομές για πρόσφυγες, χειροτερεύοντας τις ήδη μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ όπου απολύθηκαν 18 συνάδελφοι που εργάζονταν από το Φεβρουάριο 2017.

Παράλληλα, συνεχίζονται καθημερινά οι απολύσεις επικουρικών γιατρών ενώ το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με απόλυση χιλιάδες συνάδελφοι μας (επικουρικοί, μπλοκάκια, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ) που καλύπτουν σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

Για όλους αυτούς τους συναδέλφους μας, ο υπουργός Υγείας απέρριψε επανειλημμένα το αίτημα για μονιμοποίηση τους. Για να «δικαιολογήσει» την άρνηση του, προφασίστηκε τα εμπόδια στη μονιμοποίηση που βάζουν το άρθρο 103 του Συντάγματος (που είχε ψηφίσει και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και του πρόσφατου Νόμου (που ψήφισε στις 15 Ιανουαρίου η συγκυβέρνηση).

Ταυτόχρονα, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «εκδίωξης των εργολάβων», οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς συναδέλφους μας σε δεκάδες δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραπέρα χτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας και επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης».

Για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών προωθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε Υγεία – Πρόνοια
Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι φτάνουμε στο «τέλος των μνημονίων», ενώ διατηρούν όλους τους μνημονιακούς νόμους και προωθούν νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων αποσκοπούν μόνο στο να εμποδίσουν η αγανάκτηση μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση.

Κρύβουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, απαιτεί τη μείωση και του «μη μισθολογικού κόστους» μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την μετατροπή της σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαντήσουμε στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν «αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας» με τη συνέχιση του αγώνα μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες.

Ξεπερνάμε τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ακόμα και αυτοί, που στα λόγια, υιοθετούν το αίτημα για μονιμοποίηση, αρνούνται την εγγραφή των επικουρικών και εργολαβικών στα Σωματεία. Αρνήθηκαν να προκηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ τη μέρα που ψηφιζόταν ο Νόμος που βάζει εμπόδια στην μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Συμμετέχουμε μαζικά στα συλλαλητήρια που οργανώνουν δεκάδες σωματεία:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στην Πλ. Αριστοτέλους
ΑΘΗΝΑ, την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις τους και την Ε.Ε.–ΔΝΤ. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας – πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.