Πάλι τα γενόσημα στο προσκήνιο με την εφαρμογή νόμου Βορίδη

  • Iatropedia
Με τον Μάκη Βορίδη "τα έχουν βάλει" οι φαρμακοποιοί επειδή λίγα 24ωρα πριν από την αναχώρησή του από το υπουργείο Υγείας πέρασε νόμο με τον οποίο υποχρεούνται οι φαρμακοποιοί να προωθούν τα πιο φθηνά γενόσημα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τονίζουν με χθεσινή τους ανακοίνωση ότι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στις επιχειρήσεις τους για να εκτελούν συνταγές και όχι για να κάνουν τους… «αστυνομικούς» του υπουργείου Υγείας ώστε να προωθούνται τα φθηνότερα γενόσημα.

Η απόφαση Βορίδη εξάλλου τους υποχρεώνει να διατηρούν στοκ με φθηνά φάρμακα αλλιώς θα κληθούν να πληρώνουν πρόστιμα. Αλλά όπως τονίζουν «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επανακοινοποίηση του μνημονιακού νόμου Βορίδη που εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους προκειμένου να λαμβάνουν τα φθηνότερα φάρμακα.

Καταγγέλλουμε τον πρώην υπουργό κ. Βορίδη, ο οποίος 3 μέρες πριν τις εκλογές μετέτρεψε την απόφαση του σε νόμο με αντικείμενο τον καταναγκασμό του ασθενούς να συναινεί στο φθηνότερο φάρμακο, εκβιάζοντας τους φαρμακοποιούς με αυστηρά πρόστιμα.

Στηρίζουμε την εφαρμογή των γενοσήμων, υποστηρίζουμε τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά ως επιστήμονες υγείας δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στους ενδεχόμενους κινδύνους από την «υποχρεωτική» αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής.

«Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν οι αστυνόμοι των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να την ανακαλέσει», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Και συμπληρώνει πως «και αυτή η μνημονιακή απόφαση για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα πέσει στο κενό».

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί απλώς εκτελούν συνταγές και δεν μπορούν συνεχώς να υφίστανται τις επιπτώσεις από τις φαεινές ιδέες και προτάσεις, πολιτικών γυρολόγων.

Η απόφαση Βορίδη πέραν των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπει, επιβάλει και την «υποχρεωτική» τήρηση αποθεμάτων προϊόντων με την χαμηλότερη τιμή!

Προφανώς διέλαθαν της προσοχής του πρώην Υπουργού, οι σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων για τις οποίες δεν φάνηκε να κατορθώνει να τις βάζει σε κάποιο έλεγχο.

Όσο για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται, η απάντηση είναι μία : «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Η νέα πολιτική ηγεσία έχει δείξει την διάθεση της για την ανατροπή των μνημονιακών διατάξεων. Μένει τώρα να την αποδείξει και εμπράκτως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Π.Κουρουμπλής:'' Στήριξη του ελληνικού φαρμάκου και προσλήψεις στο ΕΣΥ''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν