Πάλι πονοκέφαλος! Πότε να ανησυχήσω;

  • Iatropedia
Ο πόνος είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας προειδοποιεί για έναν τραυματισμό ή μία ασθένεια. Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι σπάνια αποτελούν συμπτώματα μιας σοβαρής ασθένειας, αλλά περιστασιακά μπορεί να υποδεικνύουν μια σοβαρή πάθηση, όπως έναν όγκο ή ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να ξεχωρίζετε πότε ο πονοκέφαλος πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από γιατρό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι συχνά φαινόμενα και θα επηρεάσουν σχεδόν όλους τους ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους. Συνήθως δεν είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής νόσου ή επείγουσας ιατρικής κατάστασης.

Όμως σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν καμπανάκι κινδύνου για μία σοβαρή και απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Το πρόβλημα που τίθεται είναι πότε πρέπει να μας ανησυχεί ένας πονοκέφαλος και πότε όχι. Αυτό γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο σε άτομα με ιστορικό ημικρανιών που αποδίδουν ακόμα και τους «επικίνδυνους» πονοκεφάλους στις ημικρανίες τους…

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια στις εξής περιπτώσεις:

Ξαφνικό, νέο, σοβαρό πονοκέφαλο

Πονοκέφαλο που σχετίζεται με νευρολογικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, ζάλη, ξαφνική απώλεια της ισορροπίας ή πτώση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, παράλυση, δυσκολίες στην ομιλία, διανοητική σύγχυση, σπασμούς, αλλαγές στην προσωπικότητα / ανάρμοστη συμπεριφορά, ή διαταραχές της όρασης (θολή όραση, διπλή όραση)

Πονοκέφαλο με πυρετό, δύσπνοια, δυσκαμψία του αυχένα ή εξάνθημα

Πονοκέφαλο που σας ξυπνά τη νύχτα ή δε σας αφήνει να κοιμηθείτε

Πονοκέφαλο με σοβαρή ναυτία και έμετο

Πονοκέφαλο που συμβαίνει μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι ή ατύχημα

Πονοκέφαλο που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους προηγούμενους (ένταση, διάρκεια, εντόπιση, συχνότητα, είδος πόνου)

Νέος πονοκέφαλος μετά την ηλικία των 55 ετών

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως για τον πονοκέφαλο φταίει η κακή ψυχολογία;

Πως ''χτυπιέται'' ο πονοκέφαλος;