Πάλι κράμπα στο πόδι! Τι κάνω;

  • Iatropedia
Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν η πλειοψηφία είναι οι κράμπες που συμβαίνουν στις γάμπες, στους οπίσθιους μηριαίους, στους τετρακέφαλους και πιο σπάνια στα πέλματα. Διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και η ένταση του πόνου ποικίλει από ήπια έως έντονη.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Αν η κράμπα είναι ισχυρή και ο πόνος αφορά μεγάλο τμήμα του ποδιού μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς το πόδι δεν μπορεί να εκτελέσει κάποια κίνηση.

Τα αίτια που οδηγούν σε κράμπες είναι η έντονη προσπάθεια, η έλλειψη προθέρμανσης και η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό. Οι μύες που εργάζονται συνεχώς δε λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται γαλακτικό οξύ και όταν αυξηθεί πολύ η συγκέντρωσή του ο μυς αντιδρά με σπασμό.

Γι' αυτό οι κράμπες είναι συχνές όταν οι μύες κουράζονται.

Ένα καλό πρόγραμμα διατάσεων πριν την άσκηση μακραίνει και χαλαρώνει τους μύες, έτσι ώστε να μπορέσουν να συσταλλούν πιο έντονα. Επίσης εξασφαλίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος σε όλους τους μύες πριν την έναρξη της άσκησης. Οι ηλεκτρολύτες όπως το ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο ελέγχουν τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση των κινήσεων.

Αντιμετώπιση:

Κάνετε μασάζ στους επώδυνους μύες προκειμένου να διευκολύνετε τη ροή του αίματος και να βοηθήσετε τους μύες να χαλαρώσουν. Όταν νιώσετε πως μπορείτε να κάνετε έστω και μία μικρή κίνηση προσπαθήστε να εκτείνετε την περιοχή. Αν ο πόνος επιμένει τοποθετήστε πάνω στη πάσχουσα περιοχή ζεστές κομπρέσες και στη συνέχεια παγοκύστη τυλιγμένη σε μία πετσέτα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερμηνεύστε τα σήματα κινδύνου που στέλνει το σώμα