Παιδικός καρκίνος: «Make A Wish Ελλάδος» και «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» ένωσαν τις φωνές τους σε έναν δημόσιο διάλογο

  • Iatropedia newsroom
καρκίνος
Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού.

Ο καρκίνος στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και η καθημερινή ζωή μετά την αντιμετώπισή του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν στις 15 Φεβρουαρίου, οι οργανισμοί «Make-A-Wish Ελλάδος» και «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ», με θέμα «Η επιβίωση είναι η 1η νίκη. Μετά, τι;».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκινου σε Παιδιά και Εφήβους, οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν ενωμένοι να συζητήσουν το περίπλοκο ερώτημα που λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι γνωστοποιούν: «Τι ακολουθεί την ίαση του καρκίνου στη μετέπειτα ζωή ενός παιδιού ή έφηβου;».

Νεαροί επιβιώσαντες, παιδίατροι-ογκολόγοι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας βρέθηκαν να συζητούν για προκλήσεις. Προκλήσεις υγείας, ψυχικής και σωματικής, προκλήσεις κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, προκλήσεις συναισθηματικές που καλούνται οι επιβιώσαντες του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια στη καθημερινότητά τους.

Πολύτιμοι συντελεστές της θεματολογίας της εκδήλωσης οι επιστημονικοί σύμβουλοι των δύο οργανισμών, Κατερίνα Κατσιμπάρδη και Βασίλειος Παπαδάκης, οι οποίοι και άνοιξαν την ενημέρωση με τις απώτερες επιπλοκές που έχει ο καρκίνος. Τη σκυτάλη πήραν μία μητέρα με την κόρη της, η Άννα Μαρία Μαζιώτη και η Αιμιλία Χαλόφτη, συζητώντας πώς βίωσε η Άννα Μαρία την ασθένεια, κάνοντας μία εξομολόγηση στη μητέρα της για τα βαθύτερα συναισθήματά της. Η Μαρία Δρόσου και η Κατερίνα Παναγοηλιοπούλου, νεαρές επιβιώσαντες συνέχισαν, αναλύοντας τα συναισθήματά τους και τα βιώματα τους, σχετικά με την επανένταξη τους στην σχολική και κοινωνική κοινότητα, αλλά και τις αλλαγές στην εμφάνιση που ο καρκίνος προκάλεσε και τις προσωπικές τους σχέσεις.

Καρκίνος: «Τα ιατρικά κέντρα θα ακολουθήσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα»

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των νεαρών επιβιωσάντων Γιάννη Ακερμανίδη και Καρολίνας Γιαννακοπούλου, και της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, κα. Καλύβα Φωτεινής, όπου και αναλύθηκαν οι διακρίσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα νεαρά άτομα που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο. Τέλος, συζητήθηκε με τον Υφυπουργό Υγείας, κο. Μάριο Θεμιστοκλέους, , το κρίσιμο ζήτημα της μακροχρόνιας ιατρικής φροντίδας των παιδιών αυτών, οι Ευρωπαϊκές προβλέψεις επί του ζητήματος, καθώς και η μετάβαση στην ενήλικη ιατρική φροντίδα. Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η δέσμευση που ανέλαβε ο Υφυπουργός Υγείας ότι το Υπουργείο θα συνεργαστεί με την κοινότητα της παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ένταξης ολοκληρωμένων «follow-up» ιατρείων στις παιδιατρικές ογκολογικές κλινικές, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με την παρουσία τους και τα σχόλια τους, τίμησαν την εκδήλωση καταξιωμένοι επιστήμονες, ιατροί αιματολόγοι-ογκολόγοι, που φροντίζουν καθημερινά παιδιά που νοσούν με καρκίνο και βρίσκονται στο πλευρό των δύο οργανισμών.