«Πάγωσε» η υγεία από την πολιτική κρίση

  • Iatropedia
Δεκάδες προβλήματα παραμένουν άλυτα στα νοσοκομεία εξαιτίας της ρευστής πολιτικής κατάστασης.

Θα συνεχισθούν όπως όλα δείχνουν οι δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ και το επόμενο διάστημα από το ταραχώδες πολιτικό σκηνικό που υπάρχει στη χώρα. Τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κρίσης στην κυβέρνηση, αποφάσεις και εντολές για την επίλυση των δεκάδων προβλημάτων στο ΕΣΥ έχουν ουσιαστικά παγώσει. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πραγματοποιούνται καν οι απαραίτητες αγορές για τα νοσοκομεία, καθώς και οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις. Γι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα νοσοκομεία δε διαθέτουν πια και τα απλά απαραίτητα υλικά τα οποία ούτως ή άλλως εξέλειπαν από τις αποθήκες των νοσοκομείων.

Ούτε η πρόσφατες οδηγίες του Ανδρέα Λοβέρδου προς τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να μην εγκαταλείψουν τους ασθενείς λόγω της πολιτικής κατάστασης, φαίνεται ότι πιάνουν τόπο.

Και το προσωπικό όμως βρίσκεται σε στάση αναμονής καθώς η αγωνία για τις επερχόμενες εξελίξεις που θα περιλαμβάνουν εφεδρείες, περαιτέρω συρρίκνωση εργαζομένων από τη συνένωση νοσοκομείων και μειώσεις μισθών, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την απόδοσή του.

Εκτός αυτών όμως οι περισσότεροι διοικητές δεν αποπληρώνουν και τις οφειλές προς τους προμηθευτές αναμένοντας την όποια διαφοροποίηση της πολιτικής κατάστασης.

Παρότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια, κοντά στο 1 δις ευρώ 562 εκατ. στα ταμεία και 416 εκατ. από επιχορηγήσεις, ουδείς ανοίγει το … «πορτοφόλι» του ΕΣΥ για να καταβάλει τα χρωστούμενα.