Παγώνη: «Πολλά και δύσκολα τα περιστατικά γρίπης φέτος» – Τι είπε για τα απογευματινά χειρουργεία

  • Ελισάβετ Σταύρου
Παγώνη
Για την έξαρση της γρίπης και την ύφεση του κορονοϊού, την ιλαρά και τον στρεπτόκοκκο μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ.Ματίνα Παγώνη.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS, προειδοποίησε ότι η γρίπη στην Ελλάδα θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη.

«Η φετινή γρίπη έχει υψηλούς πυρετούς, μεγάλη κακουχία, με ανθρώπους να λένε ότι δεν μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι. Αυτή την κλινική εικόνα της γρίπης δεν την έχουμε συναντήσει πάρα πολλές φορές. Τα περιστατικά που πέρασαν γρίπη πέρασαν πολύ δύσκολαΣυγκριτκά φέτος με προηγούμενες χρονιές έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες για γρίπη», δήλωσε η κ.Παγώνη.

Σύμφωνα με την ίδια, μία από τις αιτίες για την σοβαρότητα των περιστατικών είναι ότι δεν έχει γίνει έγκαιρος εμβολιασμός, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να είχε γίνει μία ενημερωτική καμπάνια από τον περασμένο Σεπτέμβρη, ώστε ο κόσμος να είχε εμβολιαστεί έγκαιρα μέχρι τις αρχές Νοέμβρη.

Σχετικά με τη νόσο της COVID-19, δήλωσε πως έχει μειωθεί όσον αφορά τα περιστατικά και τις νοσηλείες, ενώ οι ιώσεις είναι σε έξαρση. Όπως ενημέρωσε, στην Ελλάδα είναι πολλά τα περιστατικά του στρεπτόκοκκου. «Αυτό που μας λυπεί ήταν οι θάνατοι. Είχαμε θανάτους αρκετούς από στρεπτόκοκκο».

Η κ.Παγώνη μίλησε και για την ιλαρά, η οποία παρουσιάζει έξαρση στην Ευρώπη. Οι γονείς δεν εμβολίασαν τα παιδιά τους κατα τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς φοβόντουσαν να πάνε στα νοσοκομεία. Αν και δεν είναι πολλά τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, η ίδια προέτρεψε τους γονείς να εμβολιάσουν με τις δύο δόσεις κατά της ιλαράς τα παιδιά τους, «γιατί οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σοβαρές».

Δείτε επίσης: Ιλαρά: Ταξιδιώτες από το εξωτερικό τα πρώτα κρούσματα σε Κρήτη και Β. Ελλάδα – Μέτρα από τον ΕΟΔΥ

Παγώνη: «Διαφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία»

Για τα απογευματινά χειρουργεία έναντι πληρωμής στα δημόσια νοσοκομεία που θα μειώσει τον χρόνο αναμονής στις ατέλειωτες λίστες, η κ.Παγώνη είπε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί ενημερώθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο εξέφρασαν με τη σειρά τους την αντίθεσή τους.

«Διαφωνούμε για τους εξής λόγους: Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, τα χειρουργικά τραπέζια, οι χειρουργικές αίθουσες είναι αυτές που είναι και δεν μπορούν να αυξηθούν για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, γιατί πολλά πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το βράδυ και δεύτερον δεν υπάρχει προσωπικό, νοσηλευτές, αναισθησιολόγοι οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν μέχρι το βράδυ τα απογευματινά χειρουργεία», είπε.

«Δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να κάνει τα πρωινά χειρουργεία, ένας αναισθησιολόγος και μετά να συνεχίζει το βράδυ να κάνει και τα απογευματινά. Θα εξοντωθεί. Αυτή είναι η άποψή μας τα εξηγήσαμε στον υπουργό και μας είπε πως θα τα δει, θα αποφασίσει και θα μας ενημερώσει», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Διαβάστε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Μαρτίου ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία – Ποιες κλινικές θα συμμετέχουν