Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η βόρεια Γάζα δεν έχει πλέον κανένα λειτουργικό νοσοκομείο

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομείο
Ο ΠΟΥ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Έκλεισαν και τα τελευταία χειρουργεία.

Χωρίς υγειονομική περίθαλψη κοντεύει να απομείνει η βόρεια Γάζα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ισραηλινών, καθώς πλέον δεν διαθέτει κανένα λειτουργικό νοσοκομείο.

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στον ελάχιστο βαθμό λειτουργούν πλέον μόλις τέσσερα νοσοκομεία, παρέχοντας πολύ περιορισμένες υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη. Κύριες αιτίες για την δραματική αυτή κατάσταση είναι η έλλειψη καυσίμων, προμηθειών αλλά και προσωπικού.

Τα νοσοκομεία επιθεώρησε κλιμάκιο του ΠΟΥ και των Ηνωμένων Εθνών. Όπως διαπίστωσαν, το Νοσοκομείο Al-Ahli που έως πρότινος ήταν σε ανεκτή κατάσταση, υπολειτουργεί απελπιστικά. Το ίδιο και το Al-Shifa.

Το κλιμάκιο παρείχε φάρμακα, ορούς για ενδοφλέβια χορήγηση και προμήθειες για επείγοντα χειρουργεία. Φρόντισε επίσης τραυματίες και υποστήριξε γυναίκες που γεννούσαν, έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Το Νοσοκομείο Al-Ahli είναι γεμάτο ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα φροντίδα», ανέφερε. «Στην αυλή του είναι τοποθετημένα σε σειρές πτώματα, γιατί δεν μπορούν να ταφούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Έως πριν από δύο ημέρες, το Al-Ahli ήταν το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα όπου μπορούσαν να γίνουν εγχειρήσεις σε τραυματίες. Τώρα, τα χειρουργεία του έχουν κλείσει λόγω «έλλειψης ή και πλήρους απουσίας» ειδικών, ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, τροφής και ιατρικών προμηθειών.

«Το γεγονός αυτό άφησε τη βόρεια Γάζα χωρίς κανένα λειτουργικό νοσοκομείο», τόνισε ο Dr. Ghebreyesus. Και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, λέγοντας πως είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ να σταλούν προμήθειες στα εναπομείναντα νοσοκομεία.

Φωτογραφία: iStock