Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Ανησυχητική» η κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Αυξάνονται τα κρούσματα σε πτηνά και θηλαστικά, πέθανε 11χρονη στην Καμπότζη

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποκαλύπτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός επανεξετάζει την αξιολόγηση κινδύνου που είχε κάνει νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Έναυσμα γι’ αυτές τις δηλώσεις αποτέλεσε η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων σε πτηνά και θηλαστικά, σε συνδυασμό με το θάνατο μιας 11χρονης στην Καμπότζη. Ήταν ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών στη χώρα από το 2014.

«Η παγκόσμια κατάσταση με τη γρίπη H5N1 είναι ανησυχητική, δεδομένης της εκτεταμένης εξάπλωσης του ιού σε πτηνά σε όλο τον κόσμο και τις αυξανόμενες αναφορές κρουσμάτων σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Dr. Sylvie Briand, διευθύντρια Επιδημικής & Πανδημικής Ετοιμότητας & Πρόληψης στον ΠΟΥ. «Ο ΠΟΥ λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τον ιό και συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση σε όλες τις χώρες».

Όπως εξήγησε η Dr. Briand, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις Αρχές της Καμπότζης μετά την επιβεβαίωση ότι η γρίπη των πτηνών μόλυνε δύο ανθρώπους στην ίδια οικογένεια. Ο πρώτος ήταν η 11χρονη. Ο δεύτερος ήταν ο πατέρας της, που βρέθηκε θετικός στον ιό. Άλλα 11 μέλη της οικογένειας της μικρής βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Είχε αρρωστήσει την περασμένη εβδομάδα

Όπως αναφέρει το BBC, το 11χρονο κορίτσι καταγόταν από την αγροτική επαρχία Prey Veng. Διαγνώστηκε με τη γρίπη των πτηνών την Τετάρτη. Είχε αρρωστήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, παρουσιάζοντας υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε από το χωριό του στο Νοσοκομείο Παίδων της Πνομ Πεν, πρωτεύουσας της Καμπότζης. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Mam Bunheng ανακοίνωσε χθες ότι η 11χρονη ήταν το πρώτο κρούσμα της τελευταίας  οκταετίας.

Δυστυχώς σήμερα έγινε γνωστό ότι το κοριτσάκι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Οι Αρχές της Καμπότζης έχουν συλλέξει δείγματα από αρκετά νεκρά πτηνά στο χωριό της οικογένειας. Έχουν επίσης προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην αγγίζουν τα νεκρά ή τα άρρωστα πτηνά.

Την δεκαετία πριν το 2014, η Καμπότζη είχε καταγράφει 56 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Οι 37 εκ των ασθενών έχασαν τη ζωή τους.

Ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα τον Φεβρουάριο ως «χαμηλό» το επίπεδο του κινδύνου που συνιστά για τους ανθρώπους η γρίπη των πτηνών.

Φωτογραφία: iStock