Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Στο επίκεντρο η πυρηνική απειλή και ο κορωνοϊός

  • Ρούλα Τσουλέα
Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή
Τι αναφέρει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή στις 25 Μαΐου. Ποια είναι τα θέματα που κυριαρχούν φέτος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς στις 25 Μαΐου κάθε χρόνου είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια κοινότητα των ασθενών, αλλά και των ιατρών και των ερευνητών οι οποίοι με το έργο τους αποσκοπούν στην καλύτερη φροντίδα των πασχόντων και στη θεραπεία των νοσημάτων του θυρεοειδή.

Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση και η αύξηση της εγρήγορσης του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδή και τη σημασία που έχει η φυσιολογική λειτουργία του αδένα για την υγεία και την ευεξία.

Οι παθήσεις του θυρεοειδή αυξάνονται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto (η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση) παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση, ως επακόλουθο της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση των ασθενών.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, μαζί με την ιωδιοπενία (έλλειψη ιωδίου) αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη διαταραχή της κύησης. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, εξάλλου, εκδηλώνουν καρκίνο του θυρεοειδούς, που θεωρείται ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος παγκοσμίως.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Όπως αναφέρει η Εταιρεία σε ανακοίνωσή της, εορτάζει εδώ και χρόνια την ημέρα αυτή με διάφορες εκδηλώσεις. Εφέτος, εν μέσω του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη που σκιάζεται από πολλές αβεβαιότητες συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (ΕΤΑ) συνεργάζεται με τις αντίστοιχες εταιρείες σε ΗΠΑ, Ασία, Ωκεανία και Λατινική Αμερική.

Οι επιστημονικές εταιρείες διοργανώνουν μία παγκόσμια διαδικτυακή εκδήλωση για τις επιδράσεις του ραδιενεργού ιωδίου και την προφύλαξη με ιωδιούχο κάλιο.

Ο κορωνοϊός

Εκτός της πυρηνικής απειλής που επικρέμαται πάνω από την Ευρώπη, μία άλλη, πολύ πιο απτή απειλή συνεχίζεται. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός ναι μεν έχει μπει σε τροχιά ύφεσης, λόγω της ανοσοποίησης και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αλλά συνεχίζεται, προσβάλλοντας καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους.

Πολλοί πάσχοντες από σοβαρή COVID-19 εκδηλώνουν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς 1-4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Η δυσλειτουργία αυτή συνήθως είναι ήπια και αντιμετωπίσιμη, αν εντοπιστεί εγκαίρως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς είναι ευκαιρία για να γίνει έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε όλους τους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Συνιστάται επίσης έλεγχος στους ασθενείς με ιστορικό θυρεοειδοπαθειών οι οποίοι νόσησαν με COVID-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν