Παγκόσμια ημέρα μηνιγγίτιδας: Γιατί προκαλεί φόβο;

  • Iatropedia
Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φόβο και τρόμο στους γονείς αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του παιδιού. Υπογίζεται ότι στο 10% των περιπτώσεων η νόσος προκαλεί το θάνατο ενώ στο 20-30% των περιπτώσεων μπορεί να αφήσει και μόνιμη αναπηρία.

Ανάμεσα στα κύρια αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι ο πνευμονιόκοκκος και ο μηνιγγιτιδόκοκκος τα οποία βρίσκονται στα εμβόλια.

Έτσι οι ιοί αυτοί, στην πραγματικότητα, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει προστατευτικά αντισώματα.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι μηνιγγίτιδα δεν είναι μόνο βακτηριακή αλλά υπάρχει και αυτή που προκαλείται από ιούς, όπως της ιλαράς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ εκατοντάδες είναι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας κάθε χρόνο στη χώρα μας, κυρίως σε παιδιά γι αυτό και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, το 2011 καταγράφηκαν 477 νέα κρούσματα, ενώ η θνησιμότητα άγγιξε το 1,25%.

Μοναδική ασπίδα προστασίας εναντίον της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου συνιστά ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται σε ηλικίες μικρότερες των 10 ετών.

Βάσει της έκθεσης του Κέντρου, στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών καταγράφηκαν 17 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, στις ηλικίες 5-9 ετών τα κρούσματα έφθασαν τα 10 (τα διπλάσια σε σχέση με το 2010), ενώ 18 ήταν οι περιπτώσεις μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε παιδιά και νέους, ηλικίας 10-29 ετών.

πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η μηνιγγίτιδα;