Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας!

  • Iatropedia
Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας με στόχοτην αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών.

Υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο πάσχουν από την νόσο. Στη χώρα μας 3.000 Έλληνες πάσχουν σήμερα από μεσογειακή αναιμία και κάθε χρόνο έχουμε περίπου 5-10 νέες γεννήσεις με τη νόσο αλλά κάποτε η ασθένεια ήταν πολύ πιο συχνή. Στη μείωση της πάθησης έχει βοηθήσει ο προγενετικός έλεγχος στο έμβρυο.

Ορισμένα άτομα είναι φορείς του γονιδίου της θαλασσαιμίας, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή, πλην μιας ελαφράς αναιμίας.

Τα άτομα αυτά έχουν το αποκαλούμενο στίγμα μεσογειακής αναιμίας (ελάσσων β θαλασσαιμία).

Εκδηλώσεις

Γίνε κι’ εσύ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ σήμερα

Στην συμβολή των οδών Βασ.Ηρακλείου και Αοιστοτέλους από 10:00 έως 16:00 θα υπάρχει περίπτερο, όπου :

1. Μέλη του Συνδέσμου ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και θα εγγράφουν νέους αιμοδότες.

2. Μαθητές του 8ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς θα ζωγραφίσουν για την εθελοντική αιμοδοσία και την ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ υπό την επίβλεψη ζωγράφων από την ΕΝΩΣΗ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Οι κύριες δραστηριότητες του Συνδέσμου είναι:

1. Η ενημέρωση του κοινού, η ευαισθητοποίηση και η εγγραφή νέων αιμοδοτών.

2. Οι ήδη 6.000 εγγεγραμμένοι εθελοντές συντονίζονται και καλούνται να αιμοδοτούν 2-3 φορές το χρόνο με βάση την ομάδα αίματός τους και το φαινότυπό τους μέσω ενός υπερσύγχρονου – πρωτοποριακού και μοναδικού στα Ελληνικά δεδομένα ηλεκτρονικού προγράμματος που οργάνωσε η ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ.

3. Η προώθηση εκπαιδευτικού υλικού πανελλαδικά «ΤΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ Ταξίδι στην Πηγή της Ζωής» μέσω του προγράμματος Αγωγής Υγείας στα Δημοτικά σχολεία και πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και την συμβολή σας σε κάθε μας εκδήλωση.