Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Κοινοβουλευτικός έλεγχος για την κύρωση του Πρωτοκόλλου του ΠΟΥ
Η βουλευτής αναφέρει στο κείμενο της Ερώτησης, ότι ο Π.Ο.Υ. θεωρεί ότι η επιδημία του καπνίσματος ευθύνεται για εκατομμύρια πρόωρους θανάτους σε όλο τον κόσμο. Επισημαίνει επιπλέον, ότι εκτός των επιπτώσεων στην υγεία, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι οικονομικές συνέπειες, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς το εθνικό σύστημα υγείας καλείται να καλύψει έξοδα ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Η κ. Παπακώστα υπενθυμίζει ότι το 2003 τα 170 κράτη-μέλη του Π.Ο.Υ, υπέγραψαν την Σύμβαση-Πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού, η οποία κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον ν. 3420/2005. Στόχος της είναι η προστασία από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το 2012 τα μέλη του Π.Ο.Υ. υιοθέτησαν το πρώτο εφαρμοστικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τον έλεγχο του καπνού, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναλυτικές ρυθμίσεις για τον έλεγχό του και την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας προϊόντων καπνού. Προβλέπει ακόμη τον περιορισμό των σημείων πώλησης των σχετικών προϊόντων, αλλά και τον έλεγχο του καπνεμπορίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας ανεξέλεγκτων προϊόντων. Σκοπός είναι κυρίως η μείωση του καπνίσματος στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν και την μεγαλύτερη ομάδα καταναλωτών φτηνών προϊόντων καπνού.
Η βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό πότε θα κυρωθεί το Πρωτόκολλο της Σύμβασης-Πλαίσιο, ώστε να εναρμονιστεί η Ελληνική νομοθεσία με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις.
Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας
ΘΕΜΑ: Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης-Πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον Έλεγχο του Καπνού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει χαρακτηρίσει το κάπνισμα ως την μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, η οποία έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε πρόωρο θάνατο.
Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος επισημαίνονται συχνά, ενώ δεν θα πρέπει να παραμερίζονται και οι οικονομικές επιβαρύνσεις. Το οικονομικό κόστος επιβαρύνει τόσο τον καπνιστή όσο και το κράτος, καθώς το εθνικό σύστημα υγείας καλείται να καλύψει έξοδα ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Το 2003 τα 170 κράτη-μέλη του Π.Ο.Υ. υπέγραψαν την Σύμβαση-Πλαίσιο για τον έλεγχο του Καπνού (“Framework Convention for Tabacco Control”), η οποία κυρώθηκε από την Χώρα μας με τον νόμο 3420/2005. Στόχος της εν λόγω σύμβασης είναι η προστασία των γενεών από τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, την κοινωνία, την οικονομία αλλά και στο περιβάλλον. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν μέτρα για τον έλεγχο του καπνού, ώστε να επιτευχθεί η μείωση ή ακόμα και η εξάλειψη της κατανάλωσής του.
Ο Π.Ο.Υ. τονίζει επιπλέον τον κίνδυνο που διατρέχουν οι καταναλωτές προϊόντων καπνού, τα οποία παρασκευάζονται παράνομα ή πωλούνται λαθραία. Το 2012 τα μέλη του Π.Ο.Υ. υιοθέτησαν το πρώτο εφαρμοστικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης-Πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού. Συγκεκριμένα, το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει αναλυτικές ρυθμίσεις για τον έλεγχο του καπνού και την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας προϊόντων καπνού, όπως είναι ο έλεγχος του καπνεμπορίου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας ανεξέλεγκτων προϊόντων. Σκοπός είναι η μείωση του καπνίσματος στους νέους, οι οποίοι είναι η κύρια ομάδα καταναλωτών των φτηνών προϊόντων καπνού. Επίσης, προβλέπεται ο περιορισμός των σημείων πώλησης των σχετικών προϊόντων αλλά και η κατοχή ειδικής άδειας για την παραγωγή, την εισαγωγή, την εξαγωγή καπνού ή προϊόντων καπνού.
Προ λίγων ημερών τέθηκε σε εφαρμογή και στην Χώρα μας Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει πως το 65% των πακέτων τσιγάρων θα καλύπτεται υποχρεωτικά με αποτρεπτικές εικόνες που παρουσιάζουν τις συνέπειες του καπνίσματος. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες Χώρες που συμμορφώνεται με την εν λόγω Οδηγία, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται τα κυκλοφορήσουν τα νέα πακέτα τσιγάρων στην αγορά.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πότε θα επικυρώσετε το Πρωτόκολλο της Σύμβασης-Πλαίσιο, ώστε να εναρμονιστεί η Ελληνική νομοθεσία με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και να εφαρμοστούν και στην Χώρα μας;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου
Βουλευτής Β’ Αθηνών