Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η La Roche-Posay προωθεί την υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
La Roche-Posay
Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του καρκίνου, κανείς δεν πρέπει να μένει αδιάφορος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Ραγδαία αύξηση θα παρουσιάσουν τα κρούσματα καρκίνου τις δεκαετίες που έρχονται. Από 20 εκατομμύρια που ετησίως καταγράφονται σήμερα σε όλο τον κόσμο, θα ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια τον χρόνο έως το 2050.

Σημαντική αύξηση θα παρουσιάσουν επίσης οι επιζήσαντες του καρκίνου, δηλαδή οι άνθρωποι που νικούν τη νόσο και συνεχίζουν τη ζωή τους. Ήδη έχουν υπερβεί τα 53,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία με τη βελτίωση των τρόπων διάγνωσης και θεραπείας.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται υποστηρικτική φροντίδα, διότι ο καρκίνος και οι θεραπείες του επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής. Ο αντίκτυπός του, δε, αφορά ολόκληρη την κοινωνία, αφού δύο στους δέκα ανθρώπους θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τη νόσο.

Αφουγκραζόμενη αυτές τις ανάγκες, η La Roche-Posay συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια με κορυφαίους ογκολόγους και δερματολόγους στην υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών και ιδίως στις δερματικές επιπτώσεις των αντινεοπλασματικών θεραπειών.

Επιπλέον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, η εταιρεία ενισχύει την  συνεργασία της με τη Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου (UICC), ως επίσημος χορηγός, για δεύτερη συναπτή χρονιά. Έτσι, η La Roche-Posay συνεχίζει να είναι η μόνη μάρκα φροντίδας που στηρίζει την UICC στην «μάχη» της εναντίον του καρκίνου.

Η Υποστηρικτική Ογκολογία

Στόχος της εφετινής προσπάθειας είναι η προαγωγή της Υποστηρικτικής Ογκολογίας, αλλά και να γεφυρωθεί το χάσμα στην φροντίδα του καρκίνου.

Η UICC ιδρύθηκε το 1933. Στη βάση των μελών της συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 1.200 οργανισμοί υγείας σε 172 χώρες. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι ότι εκπροσωπεί τους πάντες, από τις ενώσεις κατά του καρκίνου και τα υπουργεία Υγείας, έως τους συλλόγους των ασθενών.

Ενισχύοντας τη συνεργασία της με την UICC ως επίσημος χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου, η La Roche-Posay δεσμεύεται να στηρίξει τον οργανισμό στην αποστολή του να γεφυρώσει το χάσμα στη φροντίδα των ασθενών. Ταυτοχρόνως ασκεί πιέσεις για την αναγνώριση του όρου «Υποστηρικτική Ογκολογία» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τους ασθενείς, η υποστηρικτική φροντίδα είναι ανεκτίμητη. Το 80% των ασθενών που συμμετείχαν σε μελέτη με 11.000 συμμετέχοντες σε πέντε χώρες του κόσμου, είπαν ότι τους βοήθησε να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους. Επομένως, θα έπρεπε να αποτελεί ουσιώδες κομμάτι της θεραπείας και της ανάρρωσης.

La Roche-Posay

Η καλύτερη δυνατή φροντίδα

«Η υποστηρικτική φροντίδα είναι αυτή που καθιστά δυνατή την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας κατά τη διάρκεια του καρκίνου», αναφέρει η Πολυεθνική Ένωση για την Υποστηρικτική Φροντίδα στον Καρκίνο (MASCC).

«Η υποστηρικτική φροντίδα δεν είναι προαιρετική και δεν έχει να κάνει μόνο με την άνεση του ασθενούς», συνηγορεί ο Benjamin Brunschwig, δευθυντής Βιωσιμότητας & Αντικτύπου στη La Roche-Posay. «Βοηθά τον ασθενή να ακολουθήσει πιστά τη θεραπεία του και, κατ’ επέκταση, να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης. Επιτρέπει επίσης στο περιβάλλον του να έχει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της θεραπείας του αγαπημένου τους».

Στο πλαίσιο αυτό, η La Roche-Posay δημιούργησε το www.cancer-support.com. Είναι μία πρωτοποριακή πλατφόρμα ψηφιακής μάθησης, για ολιστική υποστηρικτική φροντίδα που απευθύνεται στους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Η πλατφόρμα τους ενημερώνει και τους εκπαιδεύει στην καλύτερη φροντίδα του εαυτού τους και όχι μόνο το δέρματος. Στόχος είναι να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτήν.

Οι τέσσερις πυλώνες

Η πλατφόρμα έχει αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου (UICC) και την Πολυεθνική Ένωση για την Υποστηρικτική Φροντίδα στον Καρκίνο (MASCC).

Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες για ασθενείς και φροντιστές αφορούν στους τέσσερις πυλώνες της υποστηρικτικής φροντίδας:

  1. Ψυχική υγεία και εργασία
  2. Διατροφή
  3. Δέρμα, μαλλιά και νύχια
  4. Διαχείριση του πόνου και της κόπωσης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται με τη μορφή εύπεπτων 15λεπτων μαθημάτων σε 11 γλώσσες. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 8.217 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει κάποιο μάθημα υποστηρικτικής φροντίδας μέσω της πλατφόρμας.

Για κάθε εκπαιδευτική συνεδρία που πραγματοποιείται, η La Roche-Posay στην Ελλάδα προσφέρει 1 ευρώ στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 10.000 ευρώ.

Η συμβολή της La Roche-Posay στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του καρκίνου δεν τελειώνει εδώ. Εκπονεί επίσης την εκστρατεία «Η Θεραπευτική Δύναμη του Αγγίγματος», την παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης «Fight With Care» και έχει εκδώσει τον Οδηγό Υποστηρικτικής Φροντίδας για Ασθενείς. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.larocheposay.gr/event/oncology/kalutero-derma-kata-th-therapeia-tou-karkinou