Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Πως χάνουμε 40 εκατ. Ευρώ από τα τσιγάρα

  • Iatropedia
Νόμοι ψηφίστηκαν πολλοί. Πόσοι εφαρμόστηκαν; Κανένας. Αποτέλεσμα είναι η σημερινή παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος να βρίσκει τους Έλληνες να ανάβουν τσιγάρο παντού και πάντα χωρίς καμία κυβερνητική απαγόρευση. Τι έγιναν τα πρόστιμα και οι απαγορεύσεις και πως πάνε περίπατο 40 εκατ. ευρώ το χρόνο…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ακόμη και 40 εκατ. Ευρώ ετησίως θα μπορούσε να εισπράξει το υπουργείο Υγείας, όσα δηλαδή θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του από το πολυδιαφημισμένο «τσιγαρόσημο» από μπαρ και μπουζούκια. Με βάση τις εγκυκλίους που είχαν εκδοθεί αλλά τελικά …έμειναν στο συρτάρι, κάθε επιχειρηματίας με κέντρο διασκέδασης ή καζίνο, είχε τη δυνατότητα καταβάλλοντας ένα αντίτιμο να επιτρέπει το κάπνισμα στους θαμώνες του.

Για την δημιουργία χώρων καπνιζόντων, οι επιχειρηματίες θα υπέβαλαν αίτηση-δήλωση για την απόδοση του ετήσιου τέλους στις αρμόδιες ΔΟΥ και η δημιουργία αυτού του χώρου θα αποδεικνυόταν με την απόδειξη καταβολής του τέλους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχε κάνει το υπουργείο Υγείας, το ειδικό τέλος θα διαμορφωνόταν στα 200 ευρώ ανά τ.μ. με στόχο σε καιρό κρίσης να εξοικονομηθούν κοντά στα 40 εκατ. ευρώ από τα περίπου 3000 νυχτερινά κέντρα που υπάρχουν στη χώρα.

Ωστόσο σήμερα όλοι οι επιχειρηματίες τελικά επιτρέπουν το κάπνισμα στους πελάτες τους αλλά δωρεάν. Αποτέλεσμα να χάνονται 40 πολύτιμα εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία του κράτους και του υπουργείου Υγείας

Και δεν είναι μόνο αυτή η …παράλειψη του υπουργείου Υγείας. Παρότι διεθνώς το κάπνισμα θεωρείται ως βασική αιτία θανάτου και όλες οι κυβερνήσεις φροντίζουν να προλαμβάνουν για τους πολίτες τους ώστε στο μέλλον να μην πληρώνουν τα έξοδα νοσηλείας τους στα εθνικά συστήματα υγείας, στην Ελλάδα ούτε αυτό πραγματοποιείται. Το υπουργείο Υγείας δεν καλύπτει τις θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος παρότι έτσι θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετούς πόρους από τις ασθένειες που μελλοντικά είναι πιθανό να εμφανίσουν οι καπνιστές.

Άλλωστε οι συνέπειες είναι αμέτρητες. Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 600 000 είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα! Η συχνότητα των ενεργών καπνιστών ανέρχεται σήμερα στο 60% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: ποιοι δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία σε κατασκηνώσεις. Όλα τα δικαιολογητικά

Κάπνισμα: Σε πόση ώρα επανέρχεται ο οργανισμός μετά το τελευταίο τσιγάρο;

Συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Πως προλαμβάνουμε καρκίνους, εμφράγματα και άλλες ασθένειες

Τι κάνουν στη Γερμανία οι Έλληνες γιατροί με «σπόνσορα» τη Μέρκελ;

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα κουνούπια