Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Η εξάρτηση είναι πρόβλημα που έχει λύση!

  • Iatropedia
Στις 7 Δεκεμβρίου του 1987 η Γενική Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι η 26η Ιουνίου θα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης ως έκφραση της αποφασιστικότητάς της να ενισχύσει τη δράση και τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας απαλλαγμένης από την κατάχρηση ναρκωτικών.

Φέτος, ο ΟΗΕ προωθεί αυτή την ενέργεια με τον τίτλο “Ας αναπτύξουμε τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας και το ποιοι είμαστε Χωρίς ναρκωτικά”..

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Δρ. Τέτα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου:

Η Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν πρέπει να είναι μια τυπική υπενθύμιση του ζητήματος ούτε μια πρόσκαιρη αφορμή προβληματισμού.

Η εξάρτηση είναι ένα πρόβλημα που έχει λύση!

Η λύση θα προκύψει από προσωπικό και συλλογικό αγώνα, πίστη, επιμονή και υπομονή, συστράτευση και συντονισμό όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Τελικός στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση των εξαρτημένων με εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών, όπως είναι η προσέγγιση της δημόσιας υγείας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μεταρρύθμιση των ποινικών πολιτικών, η μηδενική ανοχή στους εμπόρους ναρκωτικών και η καταπολέμηση του στίγματος.

Το κοινωνικό στίγμα είναι μια ανεπιθύμητη ιδιότητα που στερεί από κάποιον το δικαίωμα κοινωνικής αποδοχής και ισότιμης συμμετοχής του στην κοινωνία. Ο στιγματισμός ακυρώνεται, με οργανωμένη και συντονισμένη δράση, που ανατρέπει στερεότυπα και προκαταλήψεις και μέσα από τη θεμελιωμένη γνώση στηρίζει τον εξαρτημένο και την οικογένειά του.

Για να κερδηθεί η μάχη κατά των ναρκωτικών χρειάζεται δημιουργία πραγματικών δεσμών μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων και των φορέων που διαχειρίζονται την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και οπωσδήποτε διεπιστημονική και διαθεσμική συνεργασία.

“Υπάρχει λύση” φωνάζει και το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων “ΟΑΣΙΣ”

«Υπάρχει Λύση» είναι το σύνθημα του Κέντρου Υποστήριξης Εξαρτημένων ΟΑΣΙΣ, που από το 2002 έως και σήμερα στηρίζει την προσπάθεια εθισμένων ατόμων να ξεφύγουν από τον «δαίμονα» των ναρκωτικών.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, μέλη και εθελοντές της ΟΑΣΙΣ, θα βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (στη συμβολή των οδών Ικτίνου και Τσιμισκή) και θα ενημερώνουν τον κόσμο για το πρόβλημα του εθισμού.

«Ο δικός μας αγώνας είναι καθημερινός και ισόβιος. Το μότο μας είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ», δήλωσε ο σύμβουλος απεξάρτησης και ιδρυτής της ΟΑΣΙΣ Δαμιανός Δουΐτσης.

«Πολλά μέλη μας είναι η απόδειξη ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ. Γι’αυτό, δεν σταματάμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, για το θέμα. Οι δράσεις μας, είναι συνεχείς. Κάνουμε ομιλίες σε όλες τις πόλεις της χώρας, συμμετέχουμε σε φεστιβάλ νεολαίας, δίνουμε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, εκδώσαμε βιβλίο και περιοδικό», σημείωσε ο κ. Δουΐτσης, ο οποίος υπήρξε εξαρτημένος για πολλά χρόνια και σήμερα μετρά 24 χρόνια «καθαρός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ