Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας: Η “σιωπηλή νόσος” μπορεί να προληφθεί

  • Iatropedia
Η σημερινή ημέρα, όπως και κάθε 28η Ιουλίου κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με την ηπατίτιδα, την “σιωπηλή νόσο”, όπως την χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπων ετησίως.

Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν τον ιό της ηπατίτιδας, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην ηπατίτιδα-C, τα συμπτώματα εκδηλώνονται με πολύ αργό ρυθμό και θυμίζουν εν πολλοίς εκείνα άλλων, πιο απλών παθήσεων, όπως είναι η κόπωση και οι πόνοι σε μυς και αρθρώσεις.

Η ημερομηνία της 28ης Ιουλίου επιλέχθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας προς τιμήν των γενεθλίων του Νομπελίστα καθηγητή Baruch Samuel Blumberg, που ανακάλυψε τον ιό της ηπατίτιδας Β και ήταν ο δημιουργός του πρώτου εμβολίου για αυτήν.

Σε όλο τον κόσμο 400 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ηπατίτιδα Β ή C. Κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ιογενή ηπατίτιδα και όμως όλοι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Με καλύτερη γνώση και κατανόηση του πώς γίνεται σωστά η πρόληψη της ηπατίτιδας μπορούμε να εξαλείψουμε την ασθένεια αυτή και να σώσουμε 4.000 ζωές την ημέρα.

Η ιογενής ηπατίτιδα -μια ομάδα των μολυσματικών ασθενειών γνωστή ως ηπατίτιδα Α, Β, C, D, και E- προκαλεί οξεία και χρόνια ηπατική νόσο και επιφέρει τον θάνατο σε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο (κυρίως από την ηπατίτιδα Β και C). Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς.

ΠΟΥ: Βασικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας 2015

Πρόληψη της ηπατίτιδας: Μάθετε τους κινδύνους

Οι μεταγγίσεις αίματος που δεν είναι ασφαλείς, οι μη ασφαλείς ενέσεις, και ο εξοπλισμός που μοιράζονται μεταξύ τους τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση από ηπατίτιδα.

Πρόληψη της ηπατίτιδας: Απαιτείστε ασφαλείς ενέσεις

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο προσβάλλονται από ηπατίτιδα εξαιτίας μη ασφαλών ενέσεων. Απαιτείστε σε κάθε περίπτωση την χρήση αποστειρωμένης σύριγγας μιας χρήσης. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποτρέψετε τις λοιμώξεις σε μεγάλο ποσοστό.

Πρόληψη της ηπατίτιδας: Κάντε όλα τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά

Περίπου 780 000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ηπατίτιδα Β. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από μόλυνση από ηπατίτιδα Β μια για πάντα.

Πρόληψη της ηπατίτιδας: Κάντε εξετάσεις, αναζητήστε θεραπεία

Υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β και θεραπεία της ηπατίτιδας C.

Γενικά στατιστικά στοιχεία για την ιογενή ηπατίτιδα

Ηπατίτιδα Α: 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό κάθε χρόνο.

Ηπατίτιδα Β: 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό

Ηπατίτιδα C: 150 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αυτήν τη χρόνια μορφή ηπατίτιδας

To ΚΕΕΛΠΝΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Με αφορμή την 28η Ιουλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με κλιμάκιό του, αποτελούμενο από την υπεύθυνη του Γραφείου Ηπατιτίδων και άλλους γιατρούς, λοιμωξιολόγους- επιδημιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό και κινητή μονάδα, διαμόρφωσαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος ένα μικρό κέντρο ενημέρωσης και καταγραφής προβλημάτων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Όπως σε όλα τα σοβαρά θέματα της ζωής, η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης είναι κακοί σύμβουλοι. Η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί, αλλά και η εξάλειψη της αδικαιολόγητης ανησυχίας, του φόβου και των προκαταλήψεων που οδηγούν στη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι μέρος της διαδικασίας που όλοι οφείλουν με σεβασμό ως υπεύθυνοι πολίτες να αντιλαμβάνονται και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. χρόνια τώρα συνδράμει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο, σ‘ αυτή την προσπάθεια.

http://worldhepatitisday.org/

http://www.who.int/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοιτάξτε τα νύχια σας και μάθετε αν κινδυνεύετε από σοβαρές νόσους

SOS: Πέντε ασυμπτωματικές ασθένειες που σκοτώνουν χωρίς προειδοποίηση