Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου: Η “δυτικοποίηση” του τρόπου ζωής είναι παράγοντας κινδύνου

  • Iatropedia
Οι Φλεγμονώδεις Ασθένειες Εντέρου (Inflammatory Bowel Disease - IBD) είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει χρόνιες παθήσεις χρόνιες ή παθήσεις με επαναλαμβανόμενη ανοσολογική απόκριση και φλεγμονή της γαστρεντερικής οδού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η 19η Μαΐου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στις ιδιοπαθείς ασθένειες του εντέρου.

Οι δύο πιο κοινές ασθένειες αυτού του τύπου είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Στην τελευταία, η φλεγμονή επηρεάζει ολόκληρο τον πεπτικό σωλήνα και στην ελκώδη κολίτιδα μόνο το παχύ έντερο. Και οι δύο ασθένειες χαρακτηρίζονται από μια ανώμαλη απόκριση στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από φλεγμονώδεις εντερικές νόσους. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι στην χώρα μας, 3 στους 10 ασθενείς δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση για θέματα σχετικά με τη νόσο του Crohn και τις διαθέσιμες θεραπείες, ενώ 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις αντίστοιχες πληροφορίες που του δίνει ο γιατρός του.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η νόσος του Crohn προσβάλλει 201 άτομα για κάθε 100.000 ενήλικες, ενώ η ελκώδης κολίτιδα 238 άτομα ανά 100.000 ενήλικες.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι πιο συχνή μεταξύ των πρώην και των μη- καπνιστών, ενώ η νόσος του Crohn είναι πιο συχνή μεταξύ των ενεργά καπνιστών.

Επίσης, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι πιο συχνά στις ανεπτυγμένες χώρες και μάλιστα εμφανίζονται περισσότερο στις αστικές σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές. Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η αστικοποίηση είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου.

Πιστεύεται, δε, ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της “δυτικοποίησης” του τρόπου ζωής, όπως αλλαγές στη διατροφή, το κάπνισμα, οι διαφορές στην έκθεση στο φως του ήλιου, η ρύπανση και τα βιομηχανικά χημικά προϊόντα.

http://www.worldibdday.org/

http://www.cdc.gov/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζώντας με την νόσο του Crohn!

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι ταμπού