Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού: Ο Έλληνας Φαρμακοποιός στο πλευρό του Ασθενή

  • Γιάννα Σουλάκη
Φαρμακοποιού
Η φετινή παγκόσμια ημέρα του Φαρμακοποιού έχει θέμα «Τα ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για όλους».

Στα σύγχρονα συστήματα υγείας που αποκτούν πλέον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα ο ρόλος του Φαρμακοποιού είναι σημαντικός και απαραίτητος. Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι δυο καθοριστικά στοιχεία των Συστημάτων Υγείας.

Το Φαρμακείο λόγω της θέσεως του και της άμεσης προσβασιμότητας και ο επιστήμονας Φαρμακοποιός λόγω των γνώσεων του μπορούν να συνδράμουν και στους δυο τομείς προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας.

Οι έλληνες Φαρμακοποιοί συνηγορούν στην θέση αυτή και μετέχουν σε δράσεις στην προστασία της ασφάλειας των ασθενών μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της χρήσης φαρμάκων και της μείωσης των φαρμακευτικών παρενεργειών .

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κος Απόστολος Βαλτάς, τονίζει :

«Για μας τους φαρμακοποιούς η παγκόσμια ημέρα φαρμακοποιού γιορτάζεται κάθε μέρα. Ο κοινωνικός μας ρόλος είναι σημαντικός και συνεχώς διευρύνεται. Για φέτος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προγραμματίζει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού καθώς και της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών σκευασμάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αναδεικνύει την ουσιαστική και αδιαμφισβήτητη προσφορά του φαρμακοποιού στην κοινωνία».

Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί: Καταλύτες για την ασφάλεια του ασθενή και την οικονομία του συστήματος Υγείας

«Ας γιορτάσουμε #WorldPharmacistsDay στις 25 Σεπτεμβρίου!», λένε οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί οι οποίοι  τιμούν καθημερινά το επάγγελμά τους, με σύνθημα το «Ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για όλους».

Αναλυτικότερα οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, εξασφαλίζουν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων για τους ασθενείς. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της συμμετοχής τους ως επικεφαλής στην ομάδας διαχείρισης της ορθής χρήσης των αντιμικροβιακών (ΟΕΚΟΧΑ) και του εκπαιδευτικού τους ρόλου ως επαγγελματίες υγείας στην πρόληψη της μόλυνσης. Επίσης καταναλώνουν αρκετό χρόνο στην διερεύνηση λύσεων για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενή, που προκύπτει από τις όλο και αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της υγείας του ασθενούς.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών μέσω της ορθής χρήσης των φαρμάκων και της μείωσης των λαθών στην φαρμακευτική αγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, συμμετέχοντας σε διεπιστημονικές ομάδες, ως ειδικοί στην επιλογή, προμήθεια, παραγωγή και διανομή φαρμάκων, καθώς και στην παροχή κλινικές φαρμακευτικές υπηρεσίες, καθορίζοντας τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας στις διαδικασίες φαρμακευτικής αγωγής, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την ασφαλή, αποτελεσματική, ορθή και οικονομικά αποδοτική χρήση των φαρμάκων.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ και μέλος του ΔΣ της EAHP κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, «οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί έχουν την γνώση, την εμπειρία και τη διάθεση να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων συνθηκών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα»