Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Η οικογένεια στο επίκεντρο της αντιμετώπισης και διαχείρισης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο φετινό μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν καλυφθεί ακόμα οι θέσεις των σχολικών νοσηλευτών ώστε να αντιμετωπίζονται σωστά τα παιδιά με διαβήτη.

Στην οικογένεια και το ρόλο που αυτή διαδραματίζει είναι επικεντρωμένο φέτος, αλλά και του χρόνου, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του σακχαρώδη διαβήτη. Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από το σακχαρώδη διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από το 2015, με τη βοήθεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κατάφερε να υποστηρίζονται τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη από σχολικό νοσηλευτή. Όπως επισημαίνουν, δυστυχώς, ο αριθμός των σχολικών νοσηλευτών δεν επαρκεί για όλα τα παιδιά με διαβήτη, κάτι που η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έθιξε επανειλημμένως, αλλά και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, κ. Μερόπη Τζούφη.

Και ενημερώνουν ότι:

«Για τη φετινή σχολική χρονιά δεν έχουν ακόμη καλυφθεί όλα τα αιτήματα για παρουσία σχολικών νοσηλευτών -η διαδικασία είναι σε εξέλιξη- και αναμένουμε από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης προσλήψεων σχολικών νοσηλευτών.

Παράλληλα, πετύχαμε τη μείωση του ωραρίου εργασίας των γονέων παιδιών με Διαβήτη που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, κατά μία ώρα, ενώ το ίδιο προσπαθούμε να εφαρμοστεί και σε όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την τοποθέτηση διατροφικής ετικέτας, με ένδειξη θρεπτικών συστατικών ανά 100 γρ. προϊόντος, στα σχολικά γεύματα που χορηγούνται δωρεάν μέσω του Υπουργείου Εργασίας σε περισσότερα από 700 σχολεία σε όλη τη χώρα. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους να μπορούν να προγραμματίζουν σωστά τη χορήγηση ινσουλίνης αποτρέποντας περιπτώσεις υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας.

Σημαντικό μέρος του έργου μας είναι και οι εκπαιδευτικές δράσεις, γιατί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, βάσει των καταστατικών της σκοπών, προωθεί την εκπαίδευση, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης και διαχείρισης του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώθηκαν από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με την αρωγή των τοπικών συλλόγων μελών της και την επιστημονική υποστήριξη και επιμέλεια της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, εκτός από την εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, εκπαιδεύτηκαν και γονείς παιδιών, καθώς η συμβολή τους στην αντιμετώπισή του είναι καθοριστική.

Επιπλέον, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ο πρόεδρός της, κ. Χρήστος Δαραμήλας ως εκπαιδευτής, πραγματοποίησε σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας στη Δυτική Ελλάδα, στην Πιερία, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η οποία ιδρύθηκε το 1997, έχει αυτή τη στιγμή στη δύναμή της 27 συλλόγους μέλη σε όλη τη χώρα και αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για τα δικαιώματα των ατόμων με Διαβήτη».

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο κίνδυνος από την πανδημία του σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο αυξάνεται κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Παρόλο που η ευαισθητοποίηση γύρω από τη νόσο αυξάνεται επίσης, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ακόμη περισσότερη ενημέρωση και για πιο έγκαιρη διάγνωση. Αυτός είναι ο λόγος που η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια πολύ σημαντική ημέρα που υπηρετεί απόλυτα το στόχο αυτό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται από το 1991, αλλά μόλις το Δεκέμβριο του 2006 αναγνωρίστηκε ως μια επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών με την έγκριση του ψηφίσματος 61/225 του ΟΗΕ. Στη φετινή χρονιά γιορτάζουμε τη 11η επέτειο από την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη ως επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτή είναι επίσης η 11η επέτειος για το γαλάζιο κύκλο, το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση για τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ο κύκλος συμβολίζει πρωτίστως την ενότητα αλλά και το θετικό πνεύμα και τη δύναμη που χρειάζεται η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ το γαλάζιο χρώμα συνδέεται με το χρώμα του ουρανού και της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών.

Θεατρική παράσταση

Η Novo Nordisk Hellas στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου 2018, υποστηρίζει τη θεατρική παράσταση «Προσωπική Συμφωνία» στο «Από Μηχανής Θέατρο» – (Ακαδήμου 13, Κεραμεικός), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της χώρας για τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων της παράστασης «Προσωπική Συμφωνία», από την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 έως και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, θα δοθούν ως ενίσχυση σε Σύλλογο Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι ώρες έναρξης των παραστάσεων του θεατρικού έργου «Προσωπική Συμφωνία» είναι: Τετάρτη – Κυριακή 18:00 μ.μ. & Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο 21:00 μ.μ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν