Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Οι κινητοποιήσεις της 3ης Δεκεμβρίου και το «ξέπλυμα» της ΣΤΑΣΥ
Με αιχμηρό λόγο και εμφανή κόπωση από «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», οι οργανώσεις των αναπήρων -και συγκεκριμένα η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ)- καλούν σε παναναπηρική κινητοποίηση την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 18:00 στο Σύνταγμα, με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Αιχμή του δόρατος, όπως υποστηρίζουν, είναι η απουσία ουσιαστικών λύσεων για τα χρόνια προβλήματα πρόσβασης, εισοδηματικής ασφάλειας και δημόσιας φροντίδας.
Στο κάλεσμά τους, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων αφήνουν σαφείς αιχμές για τις «διεφθαρμένες ηγεσίες» που –όπως λένε– «αρνούνται κάθε κινητοποίηση» και προτιμούν «παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες».
Στο ίδιο στόχαστρο μπαίνουν οι εσωτερικές διαμάχες σε φορείς του χώρου (ΠΑΣΠΑ, ΕΣΑμεΑ, ΕΟΚΑ), καθώς και όσοι παρουσιάζονται ως «ελίτ της αναπηρίας», την ώρα που, σύμφωνα με τους αναπήρους η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους ζει «βάσανα, αδιέξοδα και αποκλεισμό».
Η διαμαρτυρία για την ΣΤΑΣΥ
Ιδιαίτερη ένταση προκαλεί η αφίσα που κυκλοφόρησε ο ΠΑΣΠΑ σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, με το σύνθημα «Όχι άλλη 3η Δεκέμβρη. Η ισότητα δεν έχει ημερομηνία».
Οι οργανώσεις που καλούν στην κινητοποίηση κάνουν λόγο για «ξέπλυμα της ΣΤΑΣΥ», καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία «είναι υπεύθυνη για τα καθημερινά εμπόδια» που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στα μέσα σταθερής τροχιάς: αραιά δρομολόγια, γηρασμένοι συρμοί, ατυχήματα, ελλείψεις προσωπικού στους σταθμούς και συχνή αδυναμία λειτουργίας σε συνθήκες κακοκαιρίας. Στο κείμενό τους υπενθυμίζουν και τον πρόσφατο θάνατο εργαζομένου της ΣΤΑΣΥ, επισημαίνοντας ότι «οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων για την ασφάλεια αγνοήθηκαν».
Με αυτό το πλαίσιο, οι οργανώσεις τονίζουν ότι η διαδήλωση «δεν είναι τελετουργικό της 3ης Δεκέμβρη», αλλά διεκδίκηση για πραγματικές συνθήκες ζωής: ποιοτικές και ασφαλείς μετακινήσεις, επαρκή επιδόματα και συντάξεις, δωρεάν θεραπείες και τεχνολογικά βοηθήματα, και ενίσχυση των δημόσιων δομών για ΑμεΑ και κινητικά ανάπηρους.
Το μήνυμα κλείνει με σαφή προειδοποίηση προς την Πολιτεία, αλλά και κάλεσμα συσπείρωσης μέσα στον χώρο:
«Ως εδώ και μη παρέκει. Παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια. Κανένας μόνος του στη θύελλα των περικοπών που ετοιμάζονται στο όνομα της πολεμικής οικονομίας και του κυνηγιού του κέρδους».
Το ραντεβού είναι στην πλατεία Συντάγματος, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι αυτή τη φορά «η φωνή τους δεν θα μείνει μέσα σε μια επέτειο».
Τι ζητούν τα Άτομα με Αναπηρία
Τα άτομα με αναπηρία την Τετάρτη 3 του Δεκέμβρη διαδηλώνουν και διεκδικούν:
- Μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.
- Το 250άρι εξαφανίστηκε, να δοθεί δεύτερο επίδομα στις γιορτές, για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε με τις οικογένειές μας.
- Αύξηση στο επίδομα τουλάχιστον 120€ τον μήνα, αλλά και γενναία αύξηση στους μισθούς και στις συντάξεις.
- Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης αλλά και του μισθού.
- Να απαγορευτούν οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί των σπιτιών των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, αλλά και κάθε λαϊκής οικογένειας.
- Να απαγορευτούν οι απολύσεις ΑμεΑ και γονιών και κηδεμόνων.
- Να καταργηθεί τώρα ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και οι ειδικοί φόροι στην ενέργεια και στα καύσιμα.
- Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους ανάπηρους, τους χρόνιους πάσχοντες για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες και τα αναγκαία τεχνολογικά βοηθήματα.
- Αύξηση των δαπανών και γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία, στην πρόνοια, στην ειδική αγωγή, στην αποκατάσταση.
- Όχι στην διάλυση του ΕΚΑ (πρώην ΕΙΑΑ), αναβάθμιση τώρα, δημόσια κέντρα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες.
- Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μείωση των εργοδοτικών εγκλημάτων, (εργατικών ατυχημάτων,) τροχαίων κι όλων αυτών που γίνονται στο δομημένο περιβάλλον.
- Να μπει τέρμα στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας και στο έγκλημα της μείωσης του προσδόκιμου ζωής.
«Παλεύουμε για την πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον στην υγεία, την πρόνοια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Για μια κοινωνία που θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε όλα τα κοινωνικά αγαθά τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Γιατί μόνο αν καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και το κυνηγητό του κέρδους, μπορούν όλα αυτά τότε και μόνο να εξασφαλιστούν. Για αυτό παλεύουμε καθημερινά, μαζί με την ΣΕΑΑΝ, το αγωνιστικό αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα των εργαζομένων, τον λαό μας και θα τα καταφέρουμε», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα Άτομα με Αναπηρία.




