Παγκόσμια Ημέρα Aids και μοντέλο εξέτασης του AHF

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS, Ο Δήμος Αθηναίων, Το AHF Europe και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» σας προσκαλούν στη συνέντευξη τύπου που παραθέτουν τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του Δήμου Αθηναίων (πλατεία Κοτζιά). Κύριοι άξονες της συζήτησης είναι η επιτυχημένη εφαρφογή του μοντέλου γρήγορης και δωρεάν εξέτασης για HIV για πρώτη φορά σε ιατρική δομή της χώρας από τα δημοτικά ιατρεία σε συνεργασία με το AHF Europe, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας Fast Track Cities  αλλά και η νέα καμπάνια του  των δύο φορέων για την προώθηση της δωρεάν εξέτασης..

Επίσης, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της εξαετούς συνεργασίας της Θετικής Φωνής και του AHF Europe μέσω της εφαρμογής του μοντέλου γρήγορης εξέτασης,  τα εμπόδια και οι προκλήσεις για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, και οι προκλήσεις και το στίγμα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV. Συγχρόνως θα παρατεθούν τα νεώτερα δεδομένα για την HIV λοίμωξη (επιδημιολογικά και θεραπευτικά) και οι στόχοι του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Τι είναι

Το μοντέλο εξέτασης του AHF είναι μια καινοτόμος μέθοδος γρήγορης, δωρεάν εξέτασης με μια σταγόνα αίμα απο το δάχτυλο και αποτέλεσμα σε μόλις 1 λεπτό. Στα πλαίσια του ενός έτους λειτουργίας του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων στα δημοτικά ιατρεία ένα επώνυμο πρόσωπο από τον καλλιτεχνικό κόσμο θα εξεταστεί δημοσίως σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από ζητήματα εξέτασης και πρόληψης. Η εξέταση θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο Αθηνών 1 ώρα πριν από τη συνέντευξη τύπου στις 11.00 πμ.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Μαριάννα Φωτιάδου, υπεύθυνη προγραμμάτων του AHF Europe στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γιώτα Τουλούμη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας και εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS, ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής  και ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας.