Παγκόσμια έκτακτη ανάγκη η κλιματική αλλαγή: Το 2023 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά στην Ιστορία

  • Iatropedia newsroom
κλίμα, κλιματκή αλλαγή
Το πιο θερμό κλίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τουλάχιστον 21 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους μέχρι το 2050

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η ταχύτητα με την οποία αλλάζει το κλίμα, επηρεάζοντας τη ζωή και την υγεία ολόκληρου του πλανήτη.

Όπως επισήμανε προσφάτως η Παγκόσμια Τράπεζα, η κλιματική αλλαγή ισοδυναμεί με παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία.

Καθώς η κλιματική κρίση κλιμακώνεται, οι καταστροφικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία θα επιταχυνθούν και αυτές, υπογραμμίζει ο οργανισμός, προειδοποιώντας ότι κανείς, πουθενά στον κόσμο, δεν μπορεί να της ξεφύγει, έστω κι αν εκατομμύρια άνθρωποι -κυρίως γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, εθνοτικές μειονότητες, άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας και όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας- είναι πιο ευάλωτοι.

Και στα αναρίθμητα πλέον «καμπανάκια» που έχουν σημάνει για την κλιματική κρίση, ήρθε σήμερα, Τετάρτη, να προστεθεί άλλο ένα: το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν, συγκεκριμένα, ότι καθώς η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως για τους πρώτους 11 μήνες του έτους έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900.

Η θερμοκρασία για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν κατά 0,13 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο το 2016, που είναι μέχρι σήμερα το θερμότερο ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

Επίσης, ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 14,22 βαθμούς Κελσίου, 0,85 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 για τον Νοέμβριο και 0,32 βαθμούς πάνω από τον προηγούμενο θερμότερο Νοέμβριο, που ήταν εκείνος του 2020, πρόσθεσε η υπηρεσία Copernicus.

Πώς επηρεάζει το κλίμα την υγεία

Όπως υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες αυξάνουν τις ασθένειες και τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη, αλλάζουν τα πρότυπα μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, καθιστώντας πιο πιθανές τις εξάρσεις θανατηφόρων ασθενειών και τις πανδημίες, επιδεινώνουν τις προοπτικές για την υγεία μαμάδων και παιδιών και επιτείνουν τις επιπτώσεις στην υγεία από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές και ανεμοθύελλες.

Η κλιματική αλλαγή ασκεί, παράλληλα, σημαντικές πιέσεις στα συστήματα υγείας, αυξάνοντας αφενός τη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα την ικανότητα του συστήματος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάχουν.

Η κλιματική κρίση επιδεινώνει ακόμη ραγδαία την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση, όπως και σε καθαρό αέρα.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ότι ένα θερμότερο κλίμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τουλάχιστον 21 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους μέχρι το 2050 από πέντε μόνο κινδύνους για την υγεία: υπερβολική ζέστη, στάσιμο, διάρροια, ελονοσία και δάγκειο πυρετό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΦ: Ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διαθεσιμότητα

Χρυσοχοΐδης: Τρία βήματα που θα οδηγήσουν σε καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη

21 μυρωδικά και μπαχαρικά για γιορτινά πιάτα που σφύζουν από υγεία!