Παγκόσμια ανησυχία για μυστηριώδη πνευμονία που σαρώνει τα σχολεία στη Κίνα – Τι λέει ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
πνευμονία
Η κατάσταση έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με τις πρώτες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αντιμέτωπη με μια μυστηριώδη πνευμονία που προσβάλλει τα παιδιά βρίσκεται η Κίνα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να παρεμβαίνει και να ζητά περισσότερα στοιχεία.

Το θέμα ανακινήθηκε από ιστοσελίδα της Διεθνούς Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων (ISID) που αναδημοσίευσε αναφορές του FTV News της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με αυτές, τα παιδιατρικά νοσοκομεία στο Πεκίνο, την επαρχία Liaoning που βρίσκεται 750 χιλιόμετρα μακριά και άλλες περιοχές κατακλύζονται από άρρωστα παιδιά. Ολόκληρες τάξεις και σχολεία βρίσκονται στα πρόθυρα να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Kάποια έχουν ήδη κλείσει, καθώς αρρώστησαν και οι δάσκαλοι.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές ότι η πνευμονία είναι θανατηφόρος. Ωστόσο η κατάσταση έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με τις πρώτες μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού, στην πόλη Wuhan της Κίνας.

Η μυστηριώδης πνευμονία προκαλεί υψηλό πυρετό στα παιδιά. Δεν βήχουν, ούτε έχουν άλλα συμπτώματα. Πολλά όμως παρουσιάζουν όζους στους πνεύμονες.

Στο Νοσοκομείο Παίδων της Dalian, στο Liaoning, τα παιδιά υποβάλλονται σε ενδοφλέβια αγωγή στην κεντρική είσοδο. Είναι τόσο πολλά όμως που χρειάζεται να περιμένουν δύο ώρες έως ότου έρθει η σειρά τους. Σχηματίζονται επίσης ουρές ασθενών στα νοσοκομεία της παραδοσιακής κινεζικής Ιατρικής.

Στο Νοσοκομείο Beijing Friendship, στην πρωτεύουσα της Κίνας, η λίστα αναμονής υπερβαίνει πια τις 24 ώρες. Και αυτό διότι στην ουρά περιμένουν περισσότερα από 1.000 παιδιά κάθε μέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ζήτησε επισήμως λεπτομερή πληροφόρηση από τις κινεζικές Αρχές.

Όπως αναφέρει, στις 13 Νοεμβρίου 2023 η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της Κίνας τον είχε ενημερώσει πως έχουν αυξηθεί οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ωστόσο το απέδωσε στην άρση όλων των περιορισμών κατά της COVID-19 και στην κυκλοφορία γνωστών παθογόνων όπως:

  • Η γρίπη
  • Το μυκόπλασμα της πνευμονίας (ένα κοινό βακτήριο που προκαλεί πνευμονία στα μικρά παιδιά)
  • Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
  • Ο κορωνοϊός (SARS-CoV-2) που προκαλεί την COVID-19

Στις 21 Νοεμβρίου, όμως, το Πρόγραμμα Επιτήρησης Αναδυομένων Νόσων (είναι γνωστό ως ProMED) της ISID ανέφερε την ύπαρξη συρροής κρουσμάτων από αδιάγνωστη πνευμονία στη βόρεια Κίνα. «Είναι ασαφές εάν οι συρροές αυτές σχετίζονται με την γενική αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων που έχουν αναφέρει οι κινεζικές Αρχές ή αποτελούν ξεχωριστό γεγονός», τονίζει ο ΠΟΥ.

Γι’ αυτό τον λόγο, χθες, 22 Νοεμβρίου 2023, ζήτησε από τις κινεζικές Αρχές πρόσθετα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα. Ζήτησε επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα παιδιά. Ήρθε ακόμα σε επαφή με όλους τους συνεργάτες του στην Κίνα για περαιτέρω ενημέρωση.

H αγγλόφωνη κρατική ιστοσελίδα SixthTone της Κίνας προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες, αποδίδοντας την επιδημία στο μυκόπλασμα της πνευμονίας. Αναφέρει ότι η πνευμονία είναι ήπια και προσθέτει πως πολλοί ασθενείς φθάνουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία από άλλες πόλεις, για να κάνουν τα παιδιά τους βρογχοσκόπηση.

Φωτογραφία: iStock