Π. Πολάκης: Θεσμική επανάσταση αλλαγή στις προμήθειες προσλήψεις γιατρών πάταξη της γραφειοκρατίας

  • Iatropedia
Ενόψει της ομιλίας του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σήμερα στην Βουλή και των προγραμματικών δηλώσεων για την Υγεία και το Φάρμακο, που θα εξειδικεύσει μετά την ομιλία του πρωθυπουργού την Δευτέρα, η ομιλία χθες το απόγευμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, έχει την δική της αξία αφού δίνει ένα πιο "επαναστατικό" κι ανατρεπτικό στίγμα στη νέα ηγεσία της Αριστοτέλους... "Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης" ανέφερε ο κ. Πολάκης είναι "να σταθεροποιήσουμε το σύστημα υγείας που κινδυνεύει με μπλακ -άουτ. Αυξήσαμε το όριο δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ για να εφοδιάζεται το σύστημα με φάρμακα και αντιδραστήρια".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Για «μεγάλη θεσμική επανάσταση» στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, για το συνεργείο αυτοκινήτων του ΕΚΑΒ, για τις προσλήψεις που δρομολούνται αλλά και για τις νέες διοικήσεις που είναι… στον δρόμο, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Όσο για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Πολάκης εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος, τονίζοντας ότι -όπως και στο ΕΣΥ- θα λυθούν σύντομα τα οικονομικά του προβλήματα!

Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «εμείς θα αλλάξουμε πλήρως το σύστημα. Όταν φύγουμε, -γιατί κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι είμαστε περαστικοί- πρέπει να μείνει ένα κάστρο που οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα μπορεί να το εκπορθήσει».

Αλλά οι ειδήσεις ήρθαν όταν αναφέρθηκε στις προμήθειες των νοσοκομείων. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πληρώνουμε 5 φορές ακριβότερα τη σίτιση σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να είναι υψηλής ποιότητας, οι δαπάνες για γυαλιά αυξήθηκαν από 40 στα 47 εκατ. ευρώ ενώ όργιο μάλλον λαμβάνει χώρα με τα σωληνάκια κολοστομίας καθώς φαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε 120.000 ασθενείς, τους περισσότερους στην Ευρώπη.

Ειδικά για τις προμήθειες προναήγγειλλε τρία βασικά μέτρα που αφορούν στην πλήρη καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία, στην καταγραφή των τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικού και στην διαμόρφωση ενός εύρους τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντος.

«Το σύστημα χρειάζεται άμεση και μαζική αιμοδοσία από προσωπικό» και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον διορισμό μόνιμων γιατρών από παλαιότερες προκηρύξεις που περιμένουν, προανήγγειλλε. Και επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ 1.990 άτομα για νοσηλευτικό προσωπικό, τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν 2.400 θέσεις (οι 600 γιατρών), ενώ ολοκληρώνεται η πρόσληψη 500 επικουρικών γιατρών.