Π.Ο.Υ: Το Σύνδρομο MERS μπορεί να «χτυπήσει» οπουδήποτε

  • Iatropedia
Τα πρόσφατα περιστατικά MERS στην Ν. Κορέα θα πρέπει να αποτελέσουν πηγή σοβαρού προβληματισμού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ειδικοί υποψιάζονται πως ορισμένες συνθήκες στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα φαίνεται να… ευνοούν την μετάδοση του επικίνδυνου κορονα-ιού.

Ο πανικός που προκάλεσαν στην Νότιο Κορέα τα ως κεραυνός εν αιθρία κρούσματα του MERS (Middle East Respiratory Syndrome) θα πρέπει να λειτουργήσουν ως διαρκή υπενθύμιση ότι ο κίνδυνος μιας επιδημίας είναι πάντα υπαρκτός, προειδοποιούν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Την ώρα που οι νοτιοκορεατικές αρχές δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού που ήδη μετρά τουλάχιστον 11 νεκρούς, 126 μολυσθέντες και αρκετές χιλιάδες άλλους σε καραντίνα, ο ειδικός του Π.Ο.Υ στο σύνδρομο MERS Peter Ben Embarek εκτιμά πως κάτι στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα διευκολύνει την εξάπλωση της νόσου.

Οι υποψίες του στρέφονται σε ορισμένες ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Νότιο Κορέα οι οποίες είναι σχεδόν ιδανικές για την εξάπλωση ιογενών λοιμώξεων. Τμήματα επειγόντων περιστατικών κατάμεστα από κόσμο, δωμάτια νοσηλείας με πολλά κρεβάτια και συγγενείς που μένουν για να φροντίζουν τους δικούς τους συν την παραδοσιακή αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης ιατρικής γνώμης, μόνο συνθήκες καραντίνας για τον φόβο επιδημίας δεν θυμίζουν.

Επίσης, το ταξιδιωτικό ιστορικό ενός ατόμου που εκδηλώνει την νόσο ή είναι ύποπτο μόλυνσης παίζει καίριο ρόλο και η σχετική αναφορά πρέπει να καταστεί υποχρεωτική, λέει χαρακτηριστικά. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξετάζουν πρώτα απ’ όλα εάν και πού έχει ταξιδέψει κάποιος, καθώς έτσι μεταδίδεται το MERS από χώρα σε χώρα ενώ ο έγκαιρος εντοπισμός μολυσθέντων και η προετοιμασία του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό που θα εμφανισθεί ξαφνικά αύριο αφορά τους πάντες, τονίζει ο Ben Embarek.