Π.Κουρουμπλής: «Οι πολυεθνικές να παράγουν τα δυο πιο δημοφιλή τους φάρμακα στην Ελλάδα»

  • Iatropedia
Παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα όχι μόνο από τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και τις πολυεθνικές ζήτησε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, στην εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο Shaping the Future of Healthcare in Greece που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ουπουργός Υγείας έθιξε όλα τα θέματα της Υγείας και της πολιτικής που θα ακολουθήσει ώστε μέσα στο 2015 να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά του...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι η δημόσια υγεία. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να ανατάξει το σύστημα αρκεί να είναι έτοιμος να συγκρουστεί με συμφέροντα. Η κρίση γέννησε μια νέα πραγματικότητα με 2,5 εκατ. ανθρώπους ανασφάλιστους. Μια κοινωνία που θα επιτρέψει να συνεχίζεται κάτι τέτοιο, είναι χωρίς μέλλον και προοπτική.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι σαφής και καθαρή. Θα εξασφαλίσουμε πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας σε ένα σύστημα αποτελεσματικό. Θέλουμε ένα σύστημα που να πατάει στα πόδια του και προωθούμε πλαίσιο για να καταργηθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα.Θα εξαντλήσουμε το υστέρημα της κοινωνίας αλλά θα τους εξασφαλίσουμε την πρόσβαση.

Αλλά σύστημα Υγείας χωρίς Πρωτοβάθμια δεν είναι σύστημα. Μεσα στο Μάιο θα είμαστε έτοιμοι για διάλογο μέχρι το αργότερο τον Ιούνιο. Θα είμαστε ανοιχτοί και με τα πολιτικά κόμματα.Ήδη ξεκινήσαμε τον διάλογο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Και θα συζητησουμε με όλους τους φορείς ώστε το υπουργείο να μην είναι κλεισμένο στον εαυτό του και να αποφασίζει και να διατάσσει.

Πήγαμε Ιωάννινα, Κρήτη, Λάρισα, Θράκη , την Δευτέρα θα πάμε Χαλκίδα… Ιατρικοί σύλλογοι, σύλλογοι ασθενών, διοικητές όλοι πρέπει να συμβάλλουν ώστε να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα της σκληρής πραγματικότητας.

Στοχεύουμε σε ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα με ενισχυμένη την Επείγουσα Ιατρική για να αναχαιτίσουμε την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Στρατηγικός μας στόχος θα είναι η πρόληψη. Να προλάβουμε το μελλοντικό κόστος της θεραπείας… Παρεμβάσεις στο ζήτημα της διατροφής, το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση αλκοόλ θα προωθηθούν.

Προχωράμε εξάλλου με μεγαλη ταχύτημα την ολοκλήρωση ηλεκτρονικού συστήματος ποου βρήκαμε με πολλά προβλήματα. Χρειαζόμαστε ένα Taxis Υγείας. Για να ξέρουμε από που ερχόμαστε και που πάμε.Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο πάταξης της απάτης που θα ολοκληρωθεί μλεσα στο 2015.

ΕΟΠΥΥ

Κατοχυρώνουμε τις 4 επιτροπές διαπραγμάτευσης. Του φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού υλικών, ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων. Προσδοκούμε ότι με αυτές θα προωθηθει η διαφάνεια σε όλο το σύστημα γιατί η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει πόσο χρήσιμο είναι να λειτουργούν οι επιτροπές διαπραγμάτευσης.

Στο τέλος του χρόνου θα κάνουμε απολογισμό και θα καταγράψουμε ποιο θα ήταν το όφελος αν λειτουργούσαν οι επιτροπές από την αρχή.

Στο άτυπο συμβούλιο προετίναμε να διαπραγματευτεί η ΕΕ με ενιαίο τρόπο την τιμή των καινοτόμων φαρμάκων. Θεωρείται πρωτοποριακό αλλά δείχνει και την ανωριμότητα της Ευρώπης για να θίξει βαθιά τα θέματα αυτά. Πιστεύουμε ότι τελικά θα βρει έδαφος και ήδη γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών.

Δευτεροβάθμια

Έχει να κάνει με την σωστή οργάνωση των νοσοκομείων. Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο καλύτερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργούπρο μερικων εβδομάδων στο υπουργείο Υγείας δεν ήταν τυχαία. Ήταν επιλογή στήριξης του τομέα Υγείας με 4500 προσλήψεις που θα αιμοδοτήσουν το νέο σύστημα.Ο κόσμος που μπήκε στην δεκαετία του 1980 συμπλήρωσε συνταξιοδοτικά χρόνια και συνέπεσε με την κρίση τώρα με αποτέλεσμα να φύγουν από το σύστημα.

Φαρμακευτική πολιτική

Θα το αλλάξουμε εντελώς το σύστημα. Θα καταθέσουμε μέσα στο Μάιο νεά πρόταση, θα την συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα και όλους τους φορείς την υγείας ώστε να φτιάξουμε ένα πιο αποτελσματικό μοντέλο προς την πρόσβαση του πολίτη αλλά και σε ό,τι αφορά την Οικονομιά που έχει υποφέρει τα τελευταία 10 χρόνια από την διαχείριση του φαρμάκου.

Καλώ τις φαρμακευτικές εταιρίες να επιδείξουν λογική και κατανόηση διότι όλοι ξέρουμς το πάρτυ που έγινε. Όλοι ξέρουμε ότι η χώρα κατανάλωνε σαν να είχε 40 εκατ κατοίκους. Όλοι ξέρουμε τα 40 εκατ τζίρου χωρίς φορολογικές εισπράξεις.

Πρέπει τώρα να κουμπώσουν όλα τα συστήματα πάνω στο νέο σύστημα της ΗΔΙΚΑ ώστε να επιχειρήσει η νεά πολιτική να αλλάξει τα πράγματα. Τα rebates θα ρίχνουν βάρος στον όγκο, στην κατανάλωση του κάθε φαρμάκου. Θα εξασφαλίσουμε σταθερό περιβάλλον στο θέμα των τιμών. Δεν μπρορούν αν πιέζουν μόνο οι εταιρίες αλλά και το κράτος μπορεί να πιέσει.

Οι πολυεθνικές δεν μπορούν αν έχουν την χώρα μόνο ως καταναλωτή. Πρέπει τα δυο φάρμακα με την πιο μεγάλη κατανάλωση στην χώρα, να παράγονται στην Ελλάδα. Έχουμε και ερευνητικά κέντρα και καλούς επιστήμονες. Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα να μην έρθουμε σε μια τέτοια συνενόηση και συνεργασία ώστε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα καθώς μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην χώρα. Και δεν λέω των ελληνικών εταιριών. Λέω για παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα γενικά.

Ζητάμε όλοι με πράξεις να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.

Η κατάσταση που παραλάβαμε είναι δύσκολη. Κανονικά έπρεπε να έχουμε γαι τον ΕΟΠΥΥ σήμερα το 1,1 δις ευρώ και πήρε 526 εκατ. ευρώ.