Ουρικό οξύ: Τι προκαλεί στο σώμα;

  • Iatropedia
Σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει το αυξημένο ουρικό οξύ. Δείτε τι προκαλεί στο σώμα.

Ουρική αρθρίτιδα

'Όταν το ουρικό οξύ δεν αποβάλλεται από τα νεφρά τότε προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Μια από αυτές είναι η ουρική αρθρίτιδα.

Παλαιότερα ήταν γνωστή και ως ως «ποδάγρα» και κρίνεται από τους ειδικούς γιατρούς μια από τις πιο επώδυνες νόσους.

Η πάθηση προκαλείται όταν το ουρικό οξύ δεν απομακρύνεται από τα νεφρά τότε σχηματίζει κρυστάλλους οι οποίοι έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στα χέρια και στα πόδια κυρίως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επώδυνη για τους πάσχοντες αφού ούτε να περπατήσουν καλά καλά δεν μπορούν.

Υπερουριχαιμία

Άλλη μια σοβαρή επιπλοκή του ουρικού οξέως είναι η η υπερουριχαιμία η οποία έχει προτίμηση στους διαβητικούς στους νεφροπαθείς και σε όσα άτομα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παίζει και ο κληρονομικός παράγοντας.

Μεταβολική οξέωση

Παρενέργεια του αυξημένου ουρικού οξέως, είναι η μεταβολική οξέωση η οποία εκδηλώνεται σε άτομα τα οποία καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες, αλλά το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να τις μεταβολίσει.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι να αυξάνεται υπερβολικά το ουρικό οξύ στο αίμα.

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν το ουρικό οξύ συγκεντρώνεται στο σημείο αυτό και δεν μπορούν να αποβληθούν μέσω της ούρησης. Η παρενέργεια αυτη προκαλεί οξύ πόνο στους πάσχοντες οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις για να τις αποβάλλει ο οργανισμός τους χρειάζονται κόμη και νοσοκομειακή περίθαλψη.

http://www.health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ποιες τροφές ρίχνουν το ουρικό οξύ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν