Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! Σε δύο ημέρες ομαλοποιείται η κατάσταση

  • Iatropedia
Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία για τους χιλιάδες καρκινοπαθείς που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσαν να βρουν τα φάρμακά τους. Με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι πλέον τα σκευάσματα θα διατίθενται από τα νοσοκομεία αλλά και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δεκάδες ασθενείς έσπευσαν στα φαρμακεία του οργανισμού για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη ζωή τους σκευάσματα. Μετά τις ουρές η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε δύο ημέρες.

Ουρές σχηματίσθηκαν έξω από τα λιγοστά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που άρχισαν σιγά σιγά να δίνουν τα αντικαρκινικά φάρμακα που είχαν στερηθεί οι ασθενείς το προηγούμενο διάστημα επειδή ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν έδιναν φάρμακα λόγω χρεών των νοσοκομείων.

Ανήσυχοι ασθενείς στήθηκαν έξω από τα φαρμακεία στο κέντρο της Αθήνας και με υπομονή περίμεναν να λάβουν τα σκευάσματα.

Το τρία φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που βρίσκοντια στην Αλεξάνδρας, την οδό Πειραιώς και στην Αγίου Κωνσταντίνου «πνίγηκαν» από κόσμο που σχημάτιζε ουρές μέχρι τα πεζοδρόμια.

Η προσωρινή λύση που δόθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Χρήστο Κίττα φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει φανεί στην πράξη. Άλλωστε η αγορά δεν έχει ακόμη εξομαλυνθεί κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο οπότε και τα περισσότερα νοσοκομεία θα διαθέτουν τα αντικαρκινικά φάρμακα.

Την ομαλοποίηση σε δύο ημέρες της διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, μεταξύ αυτών και των αντικαρκινικών, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προβλέπει η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διαδικασία αποστολής παραγγελιών προς τις εταιρείες έχει ολοκληρωθεί ενώ ξεκίνησε σήμερα η τροφοδοσία των φαρμακείων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ημερών.

Μάλιστα, σήμερα εξυπηρετήθηκαν πάνω από 100 ασθενείς, ενώ υποβλήθηκαν αιτήματα για προμήθεια φαρμάκων από εννέα ιδιωτικές κλινικές και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ, θα καλύπτονται και οι ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες απαιτήσεις τους.

Τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε Ομόνοια, Αμπελόκηπους (Παράσχου και Ασωπίου), Ρέντη (Πειραιώς και Κηφισού), Ν. Ιωνία (Παναγούλη 91), Πειραιά (Μπουμπουλίνας 7-13) και στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 19).

Κατ΄ εξαίρεση, αύριο Τετάρτη, τα Φαρμακεία στην Αττική θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 19.00 (κανονικά λειτουργούν έως τις 2 το μεσημέρι τις Τετάρτες, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα)

Λίστα με τα φάρμακα που χορηγούνται και από ποια φαρμακεία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες από το μεσημέρι της Τετάρτης και στον τηλεφωνικό αριθμό 184.

Οι ασφαλισμένοι της επαρχίας προμηθεύονται τα φάρμακα από τις κατά τόπους μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, μετά από παραγγελία.