Ουρές για …3 εξετάσεις! Δωρεάν εισιτήριο υγείας αλλά με το σταγονόμετρο

  • Iatropedia
Μόλις τρεις επισκέψεις- εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν οι περίπου 230.000 ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Health Voucher του υπουργείου Υγείας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χρειάστηκαν τρεις νυν υπουργοί (Γεωργιάδης, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης) για να εγκαινιάσουν μόλις… τρεις εξετάσεις στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα έχουν δικαίωμα να κάνουν έως το 2014 περίπου 230.000 ανασφάλιστοι που θα λάβουν δωρεάν εισιτήριο Υγείας χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν καλύπτει νοσηλεία στο ΕΣΥ αλλά ούτε και φάρμακα για τους ασθενείς που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, παρά μόνο τρεις επισκέψεις και εξετάσεις στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το πρόγραμμα θα κοστίσει συνολικά 46 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ήδη πολλοί ιδιώτες γιατροί παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους και φτωχούς συμπολίτες μας που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα ενώ πολλοί ιατρικοί σύλλογοι (μεταξύ αυτών και ο ΙΣΑ) έχουν στήσει κοινωνικά ιατρεία και παρέχουν τόσο εξετάσεις όσο και φαρμακευτική κάλυψη με τη συγκέντρωση φαρμάκων.

Πάντως δικαιούχοι του δωρεάν εισιτηρίου είναι πρώην ασφαλισμένοι κλάδων υγείας που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τα προστατευόμενα (που ασφαλίζονταν έμμεσα) μέλη των οικογενειών τους, που:

• έχουν απολέσει, την ασφαλιστική τους ικανότητα και

• έχουν, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011), ατομικό εισόδημα έως 12.000€ (άγαμοι) ή οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ (έγγαμοι).

Στο Πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι πρώην ασφαλισμένοι ασφαλισμένων κλάδων υγείας που δεν εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και Ταμείων που δεν διέθεσαν ηλεκτρονικά αρχεία για αξιοποίηση από Πρόγραμμα μέχρι σήμερα (π.χ. οι πρώην ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-Τομέας Νομικών, καθώς και οι ασφαλισμένοι σε ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ).

Η διάρκεια της χρήσης του Health Voucher είναι τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει τρεις επισκέψεις-εξετάσεις, ενώ για τις εγκύους φτάνει έως και τους εννέα (9) μήνες, περιλαμβάνοντας τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Γενική κατηγορία

• Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).

• Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση συνόλου διαγνωστικών εξετάσεων, σύμφωνα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία υπάγεται ο ωφελούμενος.

• Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.

Κατηγορία Ελέγχου-Παρακολούθησης Κύησης

• Παροχή υπηρεσιών ιατρικής εξέτασης με επισκέψεις σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία).

• Δυνατότητα παραπομπής με αξιολόγηση από τον ιατρό για πραγματοποίηση βασικού πακέτου εξετάσεων ελέγχου κύησης, σύμφωνα με το τρίμηνο κύησης που διανύει η έγκυος, και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

• Πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων, από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, Ιατρεία ΕΟΠΥΥ ή μονάδες υγείας του ΕΣΥ.

• Αξιολόγηση /διάγνωση, οδηγίες ιατρού, και ό,τι περιλαμβάνεται ως παροχή υπηρεσίας προς την ωφελούμενη σύμφωνα με την επιστήμη και την ιατρική ένδειξη κατά την επίσκεψη για έλεγχο-παρακολούθηση κύησης.

Η χορήγησή του «Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης» (Health Voucher) πραγματοποιείται είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης healthvoucher.gr είτε μέσω οποιουδήποτε Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ αλά γερμανικά! Τα σχέδια Άδωνι για πολυϊατρεία-προσωπικό και οι αντιδράσεις

Crash test φαρμάκι για Άδωνι με την τρόικα! Τι θα πει στους δανειστές για τα μέτρα στο φάρμακο

SOS από ΓΣΕΕ για το Ερρίκος Ντυνάν! Έναν χρόνο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Επί ποδός «πολέμου» οι εργαζόμενοι στην Υγεία! Συνεχίζεται το μπαράζ κινητοποιήσεων