Όταν το φαγητό προκαλεί καούρες! Πως να τις διώξετε

  • Iatropedia
Νυχτερινά "τσιμπούσια" στα νησιά, πανηγύρια στα χωριά και κρεατοφαγία κάθε λογής κυριαρχούν εκτός από τις παραλίες τις ημέρες του καλοκαιριού και ειδικά τον Αύγουστο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά ο Δεκαπενταύγουστος έχει χαρακτηρισθεί ως το Πάσχα του καλοκαιριού. Και το ...Πάσχα αυτό πλησιάζει. Όμως οι καούρες και το φούσκωμα παραμονεύουν. Υπάρχουν πολλά μικρά μυστικά που βοηθούν για την αποφυγή των γνωστών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τις στατιστικές οι καούρες αποτελούν μια από τις συχνότερες πεπτικές ενοχλήσεις που εκδηλώνονται συνήθως με αίσθημα καψίματος του οισοφάγου ή τυμπανισμό (συγκέντρωση αερίων στα έντερα) .

Πού οφείλονται

Οι συχνές καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί 4 στους 10 Έλληνες.

Για.. καλή χώνεψη

Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε τα αναψυκτικά πριν ή μετά την κατανάλωση των πλούσιων εδεσμάτων. Το αλκοόλ με μέτρο.

Μη φορτώνετε το στομάχι σας. Προτιμήστε τα μικρά γεύματα μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη.

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό αφού διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα›.

Φοράτε χαλαρά ρούχα

Ανακούφιση από τα βότανα

Το φαρμακείο της φύσης έχει προνοήσει πριν από μας για μας.

Η μέντα, χάρη στη σπασμολυτική της δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθά στην ανακούφιση του πόνου.

Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας.

Μασήστε μαστίχα ύστερα από κάθε γεύμα. Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας έτσι προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισο ή το τζίτζερ ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.

Πότε να πάρω φάρμακο;

Εάν δεν ταλαιπωρείσαι από καούρες συχνά, τότε μπορείς να επιλέξεις τα αντιόξινα ή τα αλγινικά φάρμακα. Τα πρώτα καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και ανακουφίζουν σε λιγότερο από μία ώρα, ενώ τα αλγινικά, που δρουν εντός 5 λεπτών, είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που παρεμποδίζουν τα γαστρικά οξέα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο.

Εάν οι καούρες σε ταλαιπωρούν καθημερινά, τότε πιθανόν ο γαστρεντερολόγος να σας συστήσει πιο δραστικά φάρμακα.