Όταν τα τετράποδα θεριεύουν πόσο επικίνδυνα δαγκώνουν

  • Iatropedia
Αλλεπάλληλα περιστατικά έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα όπου οι τετράποδοι φίλοι μας αγριεύουν και δαγκώνουν. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, κάθε χρόνο σημειώνονται πάνω από 4500.000 δαγκώματα ετησίως εκ των οποίων 850.000 περιπτώσεις τραυματισμών χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, γιατί παρουσιάζεται φλεγμονή στο τραύμα.Στο άρθρο που ακολουθεί θα πληροφορηθείτε ποιες ράτσες δαγκώνουν, πόσα περιστατικά καταγράφονται κάθε χρόνο και πόσοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από δάγκωμα.

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Κάθε μέρα, περίπου 1.000 πολίτες των ΗΠΑ χρειάζονται επείγουσα θεραπεία για δάγκωμα σκύλου.

Το 2003, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσαν μια μελέτη που εξετάζει τη συχνότητα των τραυματισμών από δάγκωμα σκύλου που παρουσιάστηκαν στα τμήματα Επειγόντων περιστατικών.

Το 2001, εκτιμάται ότι περίπου 368.245 άτομα παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για μη θανατηφόρο τραυματισμό από δάγκωμα σκύλου.

42% από τα δαγκώματα σκύλων που σημειώθηκαν το 2001, ήταν σε παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω. Τα ποσοστά τραυματισμών ήταν υψηλότερα μεταξύ παιδιών ηλικίας 5-9 ετών και ήταν σημαντικά υψηλότερα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Ο Οργανισμός Έρευνας και Ποιότητας της Υγείας δημοσίευσε μια μελέτη το 2010 δείχνοντας ότι ο αριθμός των Αμερικανών που νοσηλεύονται για δαγκώματα από σκύλους σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 ετών.

Το μέσο κόστος από δάγκωμα σκύλου που σχετίζεται με παραμονή στο νοσοκομείο ήταν $18.200, περίπου κατά 50% υψηλότερο από το μέσο όρο κόστους άλλου τραύματος που σχετίζεται με παραμονή στο νοσοκομείο.

Υπήρχαν 4 φορές περισσότερες επισκέψεις από δάγκωμα σκύλου στα Επείγοντα Περιστατικά και 3 φορές περισσότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο στις αγροτικές περιοχές από ότι στις αστικές περιοχές.

Μετά από τη μελέτη της ειδησιογραφίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά μεταξύ 1982 και 2012, Merritt Clifton, ο εκδότης του Animal People, αναδεικνύει τις ράτσες που είναι περισσότερο υπεύθυνες για να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό και θάνατο. Σε συνδυασμό οι μεγάλες ράτσες molosser, όπως pit bulls, rottweilers, presa canarios, cane corsos, mastiffs, dogo argentinos, fila brasieros, και οι μίξεις τους:

79% των επιθέσεων προκαλούν σωματική βλάβη

72% των επιθέσεων είναι σε παιδιά

85% των επιθέσεων είναι σε ενήλικες

69% των επιθέσεων οδηγούν σε θάνατο

77% των επιθέσεων καταλήγουν σε ακρωτηριασμό

Μια έκθεση του 2000 που εκδίδεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέτασε μια περίοδο 20 ετών για να καθορίσει τους τις ράτσες σκύλων που είναι περισσότερο υπεύθυνες για τους θανάτους από δάγκωμα σκύλου στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του 1997 και του 1998, τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δάγκωμα σκύλου (18 το 1997 και σε 9 το 1998). Τουλάχιστον 25 ράτσες σκύλων ήταν υπεύθυνες για 238 ανθρώπινα θύματα από δάγκωμα σκύλο με κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Pitbull και Rottweilers ήταν υπεύθυνα για πάνω από το ήμισυ αυτών των θανάτων και μεταξύ 1997-1998 ήταν υπεύθυνα σε ποσοστό 67%.

Το 1994, ερευνητές κυκλοφόρησαν τη μελέτη «ποια σκυλιά δαγκώνουν» με βάση τα Denver County dog bite δεδομένα του 1991. Τα pit pull δεν περιλαμβάνονται στη μελέτη. Το 1989, το Ντένβερ απαγόρευσε τα pit bull.

Τα σκυλιά που δαγκώνουν είναι 6,2 φορές πιθανότερο να είναι αρσενικά από θηλυκά

Τα σκυλιά που δαγκώνουν είναι 2,6 φορές πιο πιθανό να είναι μην έχουν στειρωθεί από το να έχουν στειρωθεί

Τα σκυλιά που δαγκώνουν είναι 2,8 φορές πιο πιθανό να είναι δεμένα από το να είναι λυτά.

Έκθεση: Θάνατοι στις ΗΠΑ από δάγκωμα σκύλου Ιανουάριος 2006 – Δεκέμβριος 2008

Μια έκθεση του 2009 που εκδίδεται από DogsBite.org δείχνει ότι οι 19 φυλές σκυλιών συνέβαλαν σε 88 θανάτους σε μια πρόσφατη περίοδο 3 ετών. Τα Pit bulls αντιπροσωπεύουν το 59%, ακολουθούμενη από rottweilers με 14%.

Από τις 88 θανατηφόρες επιθέσεις σκύλων που καταγράφονται από DogsBite.org, τα σκυλιά τύπου pit bull ήταν υπεύθυνες για το 59% (52). Αυτό είναι ισοδύναμο με το ότι ένα pit bull είναι υπεύθυνο για το θάνατο ενός ανθρώπου στις ΗΠΑ κάθε 21 ημέρες κατά τη διάρκεια της περίοδο των 3 ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα pit bull διαπράττουν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων εκτός ιδιοκτησίας που οδηγούν σε θάνατο. Μόνο το 18% (16) των επιθέσεων σημειώθηκε εκτός ακινήτου του ιδιοκτήτη, αλλά τα pit bulls ήταν υπεύθυνα για το 81% (13).

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει υποχρέωση του κάθε ιδιόκτητη σκύλου, ιδίως pit bull, να έχει εκπαιδεύσει κατάλληλα τον σκύλο του ώστε να μην προκαλέσει καμία σωματική βλάβη σε ανθρώπους που δεν παραβίασαν καμία είσοδο.

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός

Ιδρυτής της International Medical Rights

Ιστοσελίδα : https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR

email: dr_athanasis@hol.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκοτώνουν τα κορίτσια πριν γεννηθούν!

Είναι όλα τα γενόσημα ίδια; Πως κυκλοφορούν στην αγορά και πως τιμολογούνται

Πως το άγχος ξεσπά στο σώμα;