Όταν ο Άδωνις γίνεται δότης μυελού των οστών

  • Iatropedia
Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σε εκδήλωση για την μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας», παρέστη ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια της οποίας έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Μάλιστα ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσω από όλους τους υπουργούς να κάνουν ανάλογη κίνηση, για να στηρίξει συνολικά η Κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την πρωτοβουλία αυτή .

Και συνέχισε: Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό που δεν τιμά την πατρίδα μας. Έχουμε ένα πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό μας –νομίζω από τα χαμηλότερα- σε εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ευρώπη. Οι Έλληνες είμαστε φιλότιμος λαός.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κ. Ε. Παπασάββας, καθώς και ο παιδίατρος-αιματολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, κ. Στ. Γραφάκος ο οποίος δήλωσε πως με την μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται βαριά νοσήματα που απειλούν τη ζωή και δε γίνονται καλά με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η μεταμόσχευση, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος δότης.

Δυστυχώς, όμως, μόλις στο ένα τρίτο των περιπτώσεων βρίσκεται ο δότης στο οικογενειακό περιβάλλον και επομένως για τη μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να αναζητηθεί ένας ξένος, ένας μη συγγενής εθελοντής.

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες και στην Ελλάδα ο αριθμός είναι μικρότερος από 30.000.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή σήμερα. Για σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων είναι ένας τρόπος σαν την αιμοδοσία. Είναι τελείως ανώδυνο και ασφαλές και μέσα σε δύο-δυόμισι ώρες μπορεί κάποιος να προσφέρει τα αιμοποιητικά κύτταρα, για να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς.

Μέχρι σήμερα στη τράπεζα «Όραμα Ελπίδας» έχουν εγγραφεί περίπου 1.100 άτομα.