Όταν οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση

  • Iatropedia
Πολλά υγιή άτομα γυρίζουν τους ιατρούς, με μια μαγνητική ανά χείρας, αγχωμένοι, πως θα ξαναβρούν την υγεία τους, ενώ χαίρουν άκρας υγείας. Μια συνηθισμένη εξάλλου τακτική είναι οι θεράποντες ιατροί, να βασίζονται υπερβολικά στις διαγνωστικές εξετάσεις και ελάχιστα στην κλινική εξέταση πιθανότατα λόγω απειρίας.

Του Νικόλαου Γρανίτσα

Χειρουργού Ορθοπαιδικού

Σας παραθέτουμε μια συσχέτιση της μαγνητικής τομογραφίας με την κλινική εικόνα, ώστε να γίνει κατανοητή η σημασία της καλής κλινικής εξετάσεως, για την αξιολόγηση των διαφόρων παθήσεων.

Σπονδυλική στήλη

Σε υγιή άτομα που έγινε MRI, μόνο το 36% είχε φυσιολογικούς δίσκους. Το 30% αυτής της ομάδας, ποτέ δεν είχε αισθανθεί πόνο στη μέση, παρότι η εξέταση παρουσίασε προβολές των δίσκων. Το συμπέρασμα είναι, ότι, οι προβολές των δίσκων, μπορεί να είναι τυχαία ευρήματα και αξιολογούνται μονό αν το πρόβλημα επιβεβαιώνεται από την κλινική εξέταση (Jenson et al (1994)

Ισχίο

Σε μελέτη ενεργών και υγιών παικτών του χόκεϊ, η MRI, έδειξε ότι το 52% είχε βλάβη του επιχείλιου χόνδρου (labral tear). Το 70% είχε κάποια βλάβη στο ισχίο, ή στη λεκάνη και μονό το 30% παρουσίασε φυσιολογική MRI (AOSSM (2010)

Γόνατο

Εξεταστήκαν 44 εθελοντές δίχως πρόβλημα στο γόνατο, ηλικίας 20 έως 68 ετών. Στο 60%, η MRI, έδειξε ρήξη, εκφύλιση μηνίσκου ή πολλαπλή βλάβη. (Beattie et al 2005)

Ώμος

Μελέτες σε ασυμπτωματικά άτομα (δηλαδή δεν είχαν πόνο στον ώμο) 23% παρουσίασε μια ρήξη του στροφικού πετάλου (Tempelhof et al 1999).

Σε αθλητές, με έντονη χρήση του ώμου, το 40% είχε μερική ή ολική ρήξη του στροφικού πετάλου. Πέντε χρόνια μετά την MRI, κανένας από αυτή την ομάδα αθλητών, δεν είχε χρειαστεί χειρουργική θεραπεία (Connor et al 2003)

Συμπέρασμα

Τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας αξιολογούνται από τον ιατρό. Ένας έμπειρος και τίμιος ιατρός, αξιολογεί διαφορετικά τα ευρήματα από έναν άπειρο. Ο ιατρός δεν θεραπεύει την μαγνητική τομογραφία, αλλά τον ασθενή.

ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Dr. MD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚOΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.greekorthopaedic.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως να ''ρίξετε'' τη χοληστερίνη!

Παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών! Δείτε όλα τα συμπτώματα

Εμμηνόπαυση: Γιατί έρχεται πιο νωρίς;

Μήπως πονάτε σε όλο σας το σώμα χωρίς λόγο;