Όταν οι δημοσιογράφοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των γιατρών

  • Iatropedia
Για πρώτη φορά στα χρονικά οι δημοσιογράφοι αλλάζουν ρόλο: αντί να κάνουν ερωτήσεις θα δίνουν απαντήσεις για το πως ενημερώνουν την κοινωνία όταν απειλείται η Δημόσια υγεία. Ενδεικτικό είναι ότι τις συνεντεύξεις των δημοσιογράφων αυτή την φορά θα τις παίρνουν γιατροί οι οποίοι θα προσπαθήσουν με δύσκολες ερωτήσεις να παγιδεύσουν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Έτσι οι εκπρόσωποι τριών σημαντικών κλάδων, της Υγείας, της Παιδείας και της Ενημέρωσης, κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν σοβαρά τη σχέση των Μέσων Ενημέρωσης με τη Δημόσια Υγεία, ανοίγοντας έναν ουσιαστικό διάλογο για ζητήματα που βρίσκονται πλέον στην κορυφή της επικαιρότητας: τον Κίνδυνο, τον Φόβο, τα διατροφικά σκάνδαλα, τους επικίνδυνους ιούς και μικρόβια, την οικονομική καταστροφή.

Χαρακτηριστικές ερωτήσεις που θα υποβληθούν :Σε ποιο βαθμό οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε θέματα υγείας είναι αντικειμενικές και όχι αποτέλεσμα συστηματικής καθοδήγησης της κοινής γνώμης στο πλαίσιο «προώθησης» μιας κοινωνίας κινδύνου;

Πώς διαφυλάσσεται η Δημόσια Υγεία σε μια Κοινωνία Κινδύνου;

Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημόνων, αλλά και των δημοσιογράφων στην απλούστευση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης;

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αποτελούν θέμα του συνεδρίου «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ και Δημόσια Υγεία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται από τον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας τα τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά την διάρκεια του η επιστημονικής συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ Έφη Σίμου θα ανακοινώσει μεγάλη έρευνα που θα αφορά το χώρο της υγείας.

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι άκρως ενδιαφέρουσα για όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές υγείας, για τον ιατρικό, φαρμακευτικό και νοσηλευτικό κλάδο, για τον ακαδημαϊκό χώρο και εν γένει τον χώρο της εκπαίδευσης. Επίσης, το συνέδριο απευθύνεται στους δημοσιογράφους και ειδικότερα στους δημοσιογράφους Υγείας, καθώς και όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν άμεσα για θέματα Υγείας και ΜΜΕ.

Θεματικές ενότητες

Το συνέδριο εστιάζεται στις παρακάτω θεματικές Ενότητες:

•Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

•Η Αφήγηση της Υγείας: Ρωτώντας τους Δημοσιογράφους

•Ο Φόβος και ο Κίνδυνος για την Υγεία ως πολιτικό εργαλείο

•Διαχείριση Υψηλού Κινδύνου: Από τις Επιδημίες στα Διατροφικά Σκάνδαλα

•Αυτοδέσμευση και Αυτορρύθμιση στην Ενημέρωση Υγείας

•«Από την παραδοσιακή στην ψηφιακή αφήγηση»

•Τα φάρμακα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

•Η επίδραση του Lifestyle στην Υγεία: Υπεύθυνο Μάρκετινγκ

ένα διαδραστικό συνέδριο

Το συνέδριο θα έχει αρκετά διαδραστικά στοιχεία, με στόχο να ανταποκρίνεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο στη θεματολογία και στο κοινό της διοργάνωσης. Ειδικότερα: Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν βίντεο με αποτύπωση της κοινής γνώμης για τα κύρια θέματα του συνεδρίου, όπως αυτή θα έχει προκύψει μέσα από δημοσιογραφικό ρεπορτάζ με ζωντανές ερωτήσεις σε κοινό διαφόρων ηλικιών. Επίσης θα παρουσιαστεί πρωτότυπη έρευνα με θέμα τις απόψεις των πολιτών για τα ΜΜΕ και τη Δημόσια Υγεία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της 1ης ενότητας του Συνεδρίου: «Η αφήγηση της Υγείας: Ρωτώντας τους Δημοσιογράφους Υγείας», δέκα Δημοσιογράφοι που αρθρογραφούν στον τομέα της υγείας, θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που το ίδιο το κοινό θα έχει θέσει, μέσω του ιστοτόπου του συνεδρίου: www.mediaandhealth.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παυσίπονο η … γιόγκα! Έρευνα

Διάγνωση ασθενειών από τα..πόδια!

Φυσικό μπότοξ από το πιάτο σας!