Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Πως να νικήσετε την φθορά!

  • Iatropedia
Μετά την ηλικία των 50 ή 60 χρόνων είναι πολύ πιθανό να εμφανισθούν αλλοιώσεις σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις των ποδιών συνήθως στο γόνατο, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της οστεοαρθρίτιδας. Προοδευτικά ο χόνδρος φθείρεται, αφού δεν μπορεί να αναγεννηθεί από μόνος του με συνέπεια να καταστρέφεται η άρθρωση.

Μόνο στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνεπεία των τελευταίων τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων, η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το 14% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής και δυσχέρεια εργασίας. Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με σοβαρή αναπηρία .

Αξιοσημείωτο είναι ότι η νόσος είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίες εργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.

η πιο συχνή αιτία επέμβασης

Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα.

Μια νέα επεμβατική τεχνική, τα αποτέλεσμα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρθροπλαστικών που έγινε στις Η.Π.Α προσφέρει άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας.

Οι ασθενείς μετά την αντικατάσταση γόνατος, βαδίζουν αμέσως και οι περισσότεροι απ' αυτούς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ακολουθώντας σύντομο πρωτόκολλο αποκατάστασης!

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη νέα τεχνική δίνουν πράγματι εκπληκτικά αποτελέσματα και οι ασθενείς μπορούν να βαδίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης» αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σταύρος Αλευρογιάννης. Και συνεχίζει:

«Η νέα τεχνική, ανήκει στην κατηγορία της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής και έχει σαν αποτέλεσμα, να μη διαταράσσει καθόλου τα συνδεσμικά στοιχεία και το μυϊκό σύστημα της άρθρωσης του γόνατος».

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σταύρος Αλευρογιάννης

Η χειρουργική τεχνική διαφέρει από την κλασική αρθροπλαστική, δεν καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι, ελαττώνει το κόστος νοσηλείας του και δεν του δημιουργεί μετεγχειρητικά προβλήματα. Επίσης οι ασθενείς αφήνουν τις πατερίτσες και άλλα εξωτερικά βοηθήματα μετά από περίπου 25 ημέρες ,δεν έχουν ανάγκη παρατεταμένης φυσιοθεραπείας, οδηγούν το αυτοκίνητό τους με ιατρική οδηγία μετά από 20 ημέρες, ενώ ανεβαίνουν σκάλες, συνήθως μετά το 15ήμερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερους οργασμούς; Έρευνα

Καθρέφτης της υγείας μας τα νύχια!

Πόσα χρόνια ζωής έχει ακόμη ο Άι- Βασίλης;

Όταν το σεξ προκαλεί αλλεργία