Ορθοπεδικός ή Ορθοπαιδικός: Ποιο είναι το σωστό;

  • Iatropedia
Σύγχιση επικρατεί ανάμεσα στους ειδικούς επιστήμονες για το πως γράφεται σωστά η λέξη Ορθοπεδικός ή μήπως Ορθοπαιδικός. Μάλιστα με το θέμα αυτό ασχολήθηκαν τρεις ειδικοί γλωσσολόγοι προκείμενου να ανακαλύψουν τη σωστή ετυμολογία και ορθογραφία της λέξης. Διαβάστε στο άρθρο, που ακολουθεί ποια είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης αυτής.

Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα, Ορθοπεδικού

Τι είναι Ορθοπεδική Χειρουργική (γράφεται και Ορθοπαιδική);

Ορθοπεδική Χειρουργική είναι η ειδικότητα και όρος που πλάστηκε από τον Γάλλο κλινικό γιατρό Nicholas Andry (1658-1742), καθηγητή στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, στο έργο του «Traite d’orthopedie ου l’ art de prevenir et corriger dans les enfants les difformites du corps» με σκοπό την αντιμετώπιση τραυματισμών και παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και διόρθωση αναπηρικών παραμορφώσεων ιδίως στά παιδιά.

Ο Andry υιοθέτησε τον όρο από το «ΟΡΘΟΝ ΠΑΙΔΙΟΝ».

Στα Ελληνικά ο όρος ελήφθη ως λεκτικό αντιδάνειο ως ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ, από τα Γαλλικά, καθόσον η Γαλλική γλώσσα δεν διαθέτει δίφθογγο ae. Οι Αγγλοσάξωνες διαθέτουν δίφθογγο ae και τον όρο τον υιοθέτησαν ως «ORTHOPAEDICS».

Αγγλικά γράφεται Orthopaedics Surgery, Aμερικανικά γράφεται μικτά Οrthopaedics αλλά και Orthopedics (Ηarry Skinner: «Orthopedics», Tachdjian: «Pediatric Orthopedics»).

Το Τραυματολογικό της σκέλος λέγεται Ορθοπεδική Τραυματολογία.

Λόγω της σύγχυσης που είχε δημιουργηθεί διεθνώς με τον όρο, ξένοι καθηγητές απευθύνθηκαν το 1990 περίπου στόν καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκο σχετικά. Αυτός – πολύ σωστά – ανέθεσε το θέμα σε τρεις 'Ελληνες καθηγητές γλωσσολογίας οι οποίοι «έψαξαν» καλά το θέμα και ανακάλυψαν την προέλευση της ετυμολογίας, ότι

ΔΕΝ είναι από το «ορθώνω εις το πέδον», «πέδιλο» , «τροχοπέδηση», «πεδιάδα» αλλά από το «ΟΡΘΟΝ ΠΑΙΔΙΟΝ» Γαλλιστί, και έτσι διόρθωσαν τα λανθασμένα λεξικά τους. Βεβαίως σήμερα αμφότεροι οι όροι θεωρούνται σωστοί, αλλά στήν Ελλάδα κυριαρχεί το «Ορθοπαιδικός».

Ο γράφων ΔΕΝ υιοθετεί αυτή τη γραφή λόγω της προκαλούμενης παρερμηνείας ότι δήθεν οι «Ορθοπαιδικοί» ασχολούνται μόνο με τα παιδιά, πράγμα αναληθές.

Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, Ορθοπεδικός,

prevezamuseum@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως κολλήσατε τον ''ιό του σεξ''; Όλα τα σημάδια!

Γιατί ο πόνος ''περπατάει'' σε όλο το σώμα;

Μάθετε να καθαρίζετε υγιεινά τα αυτιά σας!

Μυστικά υγείας για να μην αρρωστήσετε φέτος!