Ορθοδοντικά προβλήματα: Εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιμετώπιση με αφαιρούμενους νάρθηκες

  • Ρούλα Τσουλέα
ορθοδοντικά προβλήματα
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ορθοδοντικών ναρθήκων, καθώς και η επιστημονικά τεκμηριωμένη Ορθοδοντική, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων

Αλματώδεις ήταν τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι εξελίξεις στην Ορθοδοντική και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σύγκλεισης των δοντιών. Πολλά ορθοδοντικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται πλέον με αφαιρούμενους νάρθηκες, χωρίς μεταλλικά στοιχεία ή αιχμηρές γωνίες, που μετά βίας γίνονται αντιληπτοί.

Αν και η τεχνολογία των αφαιρούμενων ναρθήκων μοιάζει σχετικά νέα, η ιδέα της χρήσης τους για την μετακίνηση και διόρθωση της κακής σύγκλεισης και του συνωστισμού των δοντιών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940.

Οι νάρθηκες υπέστησαν πολλές αλλαγές έως ότου αποκτήσουν τη σημερινή τους μορφή και αποτελεσματικότητα. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου κάθε είδους βιοϋλικά. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

  • Μέταλλα
  • Κεραμικά
  • Πλαστικά

Οι σύγχρονοι διαφανείς νάρθηκες κατασκευάζονται από ειδικά θερμοπλαστικά υλικά, μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η ψηφιακή σχεδίαση και εκτύπωση των ναρθήκων επιτρέπουν την τέλεια προσαρμογή τους στη στοματική κοιλότητα των ασθενών.

Η εξατομίκευσή τους αποτελεί βασική συνιστώσα της επιστημονικά τεκμηριωμένης (evidence-based) Ορθοδοντικής. Η επιστήμη αυτή αξιοποιεί τα ευρήματα των νεότερων επιστημονικών μελετών για να προσαρμόσει την εφαρμοζόμενη θεραπεία στα ορθοδοντικά προβλήματα.

Τρεις άξονες

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ορθοδοντικών ναρθήκων, καθώς και η επιστημονικά τεκμηριωμένη Ορθοδοντική, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, η επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση στην Ορθοδοντική βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Την εκπαίδευση και εμπειρία του ορθοδοντικού
  2. Την επιστημονική βιβλιογραφία
  3. Τις αξίες, τις προτιμήσεις και την κατάσταση του ασθενούς

Και οι τρεις αυτοί άξονες πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν, κατά τη λήψη της απόφασης για την ενδεδειγμένη θεραπεία στα ορθοδοντικά προβλήματα.

Και για ασυμμετρίες

Στη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ορθοδοντικοί παρουσίασαν επίσης θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο σύνθετα ορθοδοντικά προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών. Ενημέρωσαν επίσης τους συμμετέχοντες για τις σύγχρονες εφαρμογές των αφαιρούμενων, εξατομικευμένων διαφανών ναρθήκων, στην αντιμετώπιση παιδιών με οδοντικές ανωμαλίες και ασυμμετρίες.

Επιπλέον, παρουσίασαν εξελιγμένα συστήματα ευθυγράμμισης των δοντιών. Τα συστήματα αυτά μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των απαιτούμενων ναρθήκων κατά τη θεραπεία ανωμαλιών ΙΙ και ΙΙΙ τάξης. Περιέγραψαν, τέλος, περιστατικά διόρθωσης έγκλειστων δοντιών με διαφανείς νάρθηκες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες τους για τα ορθοδοντικά προβλήματα 12 κορυφαίοι προσκεκλημένοι ειδικοί. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν:

  • Οι διεθνούς φήμης καθηγητές Ορθοδοντικής Dr. Greg J. Huang και Dr. Rooz Khosravi, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ
  • Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών (World Federation of Orthodontists) Dr. Nikhilesh R. Vaid
  • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ορθοδοντικής Εταιρείας (European Orthodontic Society) Dr. Chris Laspos.

«Οι ορθοδοντικές θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες είναι εξατομικευμένες, ανθρωποκεντρικές και ιατροκεντρικές. Βασίζονται στην επιστημονική γνώση του άρτια εκπαιδευμένου ειδικού ορθοδοντικού και στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενούς, ενώ η τεχνολογία έρχεται ως αρωγός για το βέλτιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα», τονίζει η δρ Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων (GOAS).

Φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): Dr. Greg J. Huang, University of Washington School of Dentistry, Seattle, Κατερίνα Δούμα Μιχελάκη, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων (GOAS), Γιώργος Δαμανάκης, μέλος ΔΣ GOAS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν