«Ώρα πρωθυπουργού»- Ώρα θαυμάτων στην Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μεγάλη Εβδομάδα είναι και ο κ. Τσίπρας μιλάει για "θαύματα"; Όχι θρησκευτικού όμως χαρακτήρα αλλά ...συριζαϊκού που είναι "ανώτερα"! Στην σφαίρα του ιδεατού και του υπερβατικού! Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας

«Τίποτε κρυφό από τον ήλιο» υπογράμμισε σχετικά, για να προσθέσει: «Οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κάνει αναφορά στις υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και σε εκείνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με υπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου… «Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές… δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» ανέφερε κλείνοντας την αναφορά ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για την Υγεία ότι «παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, για το θέμα της Υγείας.

Αν και ο μνημονιακός στόχος ήταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία να κυμαίνονται στο 6% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε τις δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ – την ώρα που υπήρξε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τη δόξα των «μεταρρυθμίσεων» οι δανειστές και ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί Υγείας στην Ελλάδα – στις αρχές του 2015 και μέσα στον ίδιο χρόνο κατάφερε να τις αυξήσει στο 5,1% του ΑΕΠ, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: Κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την κυβέρνηση Σαμαρά, σε 1.388.000 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε στο 1.556.000 ευρώ. Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση το 2015 και το 2016 αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936.000.000, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν, όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 38.000.000 ευρώ.

«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πως έγινε αυτό; Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε τετραγωνίσαμε κανέναν κύκλο. Υπάρχει εξήγηση. Αυτό έγινε ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί, που, όπως γνωρίζετε, για πολλές δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις κι έτσι καταφέραμε και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Και ιδίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταφέραμε στην περίοδο της κρίσης, της μνημονιακής πειθαρχίας, καταφέραμε να εντάξουμε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από αυτούς περίπου το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται».

Και βέβαια καθημερινά φτάνουν ειδήσεις στο Iatropedia για νοσοκομεία που καταρρέουν σε επίπεδο χρηματοδότησης, στελέχωσης, υλικών, σε όλα τα επίπεδα… Τελικά ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα!