Όπου φύγει, φύγει οι γιατροί- Δεν αντέχεται το νέο ασφαλιστικό- φορολογικό

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Ο ιατρικός κόσμος που έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση απειλείται με το νέο ασφαλιστικό με επαγγελματική εξαθλίωση", λέει μιλώντας στο iatropedia ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Και συνεχίζει ο κ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: «Ήδη ο πληθωρισμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.

Την  ώρα λοιπόν που μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση έχει να αντιμετωπίσει  μια  πραγματική  φοροκαταιγίδα,  ένα ασφαλιστικό  και φορολογικό σύστημα  άδικο και κοινωνικά ανάλγητο το οποίο επιβλήθηκε  χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα ιατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς είναι αδύνατον να επιβιώσουν και είναι σίγουρο ότι η υγεία θα παραδοθεί στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ήδη υπάρχει   ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το «πιο υψηλά’ εξειδικευμένο  προσωπικό της χώρας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο ,σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια  μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα και συγκροτούμε πανυγειονομικό μέτωπο ενάντια στον ανθρωποκτόνο ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο«.

Κι αν νομίζετε ότι υπερβάλλει ο κ. Πατούλης δείτε τι λένε τα στοιχεία για την μετανάστευση των Ελλήνων γιατρών από τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας:

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 24 Οκτωβρίου 2016 είχαν εκδοθεί από τον Σύλλογο για γιατρούς-μέλη του 1.018 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Το 2015, ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.521 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, το 2014 έβγαλε 1.380 πιστοποιητικά και το 2013 εκδόθηκαν 1.488 πιστοποιητικά. Η χρονιά με τη μεγαλύτερη «διαρροή» γιατρών της Αθήνας προς το εξωτερικό παραμένει το 2012, οπότε ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.808 πιστοποιητικά. Συνολικά από το 2010 έως και την Δευτέρα 24/10, ο ΙΣΑ έχει εκδώσει σε γιατρούς-μέλη του συνολικά 9.330 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης τουλάχιστον 18.000 Έλληνες γιατροί έχουν αναζητήσει καλύτερη εργασία σε χώρες του εξωτερικού.

Η πλειονότητα των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν το 2016 από τον ΙΣΑ (719) αφορούσε σε γιατρούς που είχαν ήδη λάβει την ειδικότητά τους στην Ελλάδα αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά. Οι πρώτες χώρες στις προτιμήσεις των γιατρών που ζήτησαν πιστοποιητικό για το εξωτερικό παραμένουν και το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο (487), η Γερμανία (102), η Κύπρος (77) και η Γαλλία (75) και ακολουθούν η Ελβετία και η Σουηδία (58 και 44 αντίστοιχα). Σταθερά τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τόπος εργασίας για Έλληνες γιατρούς. Από τις αρχές του 2016 έως και την περασμένη Δευτέρα, ο ΙΣΑ είχε εκδώσει 44 πιστοποιητικά σε μέλη του που ήθελαν να εργαστούν σε αυτές τις χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν