Όπου φύγει- φύγει οι γιατροί από την Ελλάδα- Brain drain σε όλο του το «μεγαλείο»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για την περιοχή της Λάρισας είχε το ηλεκτρονικό περιοδικό Health 2017 του larissanet στο οποίο περιγράφεται η απόγνωση που βιώνουν οι νέοι -και λιγότερο νέοι- γιατροί και η λύση της μετανάστευσης...

Κάποτε μετανάστευαν οι μη έχοντες ειδικές σπουδές και δεξιότητες, Οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι αγρότες χωρίς χωράφια… Τα τελευταία χρόνια μεταναστεύουν οι πιο μορφωμένοι, οι πιο εξειδικευμένοι, αυτοί για τους οποίους η ελληνική Πολιτεία επένδυσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσουν. Μεταξύ αυτών είναι βέβαια και οι γιατροί.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Larissanet, και όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, «αυτή ειδικά την περίοδο η κατάσταση που βιώνουν οι γιατροί θα έλεγα πως είναι τραγική! Οι  γιατροί του δημόσιου τομέα εργάζονται κάτω από πιεστικές συνθήκες υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και ελλείψεων υλικών των δημόσιων δομών, σε εξαντλητικά ωράρια, ενώ ο μισθός τους κάθε τόσο μειώνεται δραματικά. Από την άλλη μεριά, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα «χάθηκαν» μέσα στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, την άγρια φορολογία, τα «κουρέματα» και τους αρνητικούς συμψηφισμούς του ΕΟΠΥΥ».

Περιγράφοντας τα προβλήματα των γιατρών ο πρόεδρος του ΙΣΛ τονίζει:

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας αυτή την στιγμή αποτελούν ο ιατρικός πληθωρισμός, η κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα».

Και προσθέτει: «Καθημερινά αρκετοί συνάδελφοι μας όλων των ειδικοτήτων μετανάστευσαν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία κ.λπ.) αλλά και σε αραβικές (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), όπου αναζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και καλύτερες αμοιβές. Τα τελευταία χρόνια μόνο από το δικό μας σύλλογο έχουν μεταναστεύσει 93 συνάδελφοι, 55 ειδικοί και 38 χωρίς ειδικότητα».

Όσο για το τι συστήνει σε νέα παιδιά που σκέφτονται να σπουδάσουν στην Ιατρική, συμπληρώνει:

«Θα του έλεγα κατ’ αρχάς να σκεφτεί πάρα πολύ το αν θέλει να γίνει γιατρός. Το ιατρικό λειτούργημα-επάγγελμα είναι ελκυστικό, γοητευτικό θα έλεγα, αλλά έτσι όπως ασκείται σήμερα στη χώρα μας δυστυχώς αργοπεθαίνει. Η ειδικότητα που θα πρέπει να επιλέξει κάποιος συνάδελφος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως προσωπικούς και αποτελεί ατομική επιλογή! Δεν υποδεικνύεται από κάποιον τρίτο».