ΟΟΣΑ: Συνεχίζουμε τα λάθη του παρελθόντος στην Υγεία

  • Iatropedia
Σύμφωνα με το “γράφημα του μήνα Απριλίου” του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το ελληνικό σύστημα καταγράφει την περίοδο 2008 – 2012 μία σειρά αρνητικών ρεκόρ: Έτσι, κατέχει την πρώτη αναλογικά θέση σε νοσοκομειακή δαπάνη, η οποία απορροφά το 47% των πόρων.Το ποσοστό αυτό είναι μακράν το υψηλότερο, ξεπερνώντας κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φτάνει το 31%.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η χώρα εξακολουθεί να δαπανά τα περισσότερα χρήματα στη νοσοκομειακή φροντίδα, αφήνοντας στο περιθώριο την πρόληψη. Η οικονομική κρίση ενίσχυσε αυτή τη στρεβλή και μη αποδοτική λογική, καθιστώντας κενό γράμμα την ιπποκρατική ρήση “το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν”.

Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στις επενδύσεις στην πρόληψη, για την οποία διαθέτει το 3% των συνολικών πόρων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 6%.

Ενώ υστέρηση καταγράφεται και στις εξωνοσοκομειακές δαπάνες (22% στην Ελλάδα – 31% στην Ευρωπαϊκή Ένωση), στις οποίες η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση, μετά από τη Ρουμανία (14%).

Παρόμοια επίδοση έχουμε ως χώρα και στη μακροχρόνια φροντίδα Υγείας, για την οποία διαθέτουμε μόλις το 1% των πόρων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 10%.

Η Ελλάδα διατηρεί, ωστόσο, μία αρκετά υψηλή θέση στον τομέα του ιατρικού υλικού (κυρίως φάρμακα), διοχετεύοντας εκεί το 27% του προϋπολογισμού για την Υγεία.

Στον αντίποδα, χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη (ως ποσοστό των συνολικών δαπανών) έχουν χώρες, όπως η Δανία (10%), το Λουξεμβούργο (12%), η Σουηδία (15%), η Αυστρία (16%) και η Γερμανία (19%). Χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη από την Ελλάδα έχουν η Ισπανία (20%) και η Πορτογαλία (23%).

Η παρατήρηση των ειδικών του ΟΟΣΑ είναι ότι από το 2008 έως το 2012 υπήρξε πολύ μικρότερη αύξηση έως μείωση στις δαπάνες πρόληψης, σε αντίθεση με τις νοσοκομειακές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν